06-meao-school.JPG

<- Back | Index | Next ->

06-meao-school.JPG

Oud schoolgebouw (1978) op de hoek van de Stieltjesstraat en Nieuwe Marktstraat, voorheen de Willibrordusschool (tot 1970) en later het MEAO. Op deze plaats staat nu het Hoofdbureau van Politie een appartementencomplex.

Reactiepagina
Reactie 1:

Tonnie de Groot, 02-03-2014: Op deze plaats staan nu appartementen en niet het politiebureau. Dit staat aan de andere kant van de Nieuwe Marktstraat, geheel links op de foto, de weg zie je nog.
Reactie 2:

Peter Wismans, 27-05-2014: Deze foto is na 1983 gemaakt, immers de oude uitgebrande HBS is al gesloopt, welke stond op de hoek van de Stieltjesstraat en Kronenburgersingel.
Boven het lage gebouwtje is net nog LTS De Kronenburg te zien...

Wat betreft de datering: voor zover ik me kan herinneren was de brand(stichting) in 1981. Ik ben zelf nog wezen kijken enkele dagen erna, zelf zat ik van 1980 tot 1986 op LTS De Kronenburg, dus dat was nagenoeg “om de hoek”. De oude HBS heeft daarna nog enige tijd leeg gestaan en bij mijn weten is het in 1983 gesloopt, echter kan ik dit niet met zekerheid bevestigen.
Ik vond het altijd een mooi gebouw met de talrijke markiezen boven de ramen.
Reactie 3:

Johnny Meuleman, 28-05-2014: Heb zelf in de 1e, 2e en 3e klas van die school gezeten (1965 - 1968), daarna ging hij dicht, moest toen naar een school in de buurt van de wedren (bestaat ook niet meer die school). De 1e en de 2e klas zat aan de andere kant van het gebouw in het lage gedeelte, de 3e klas zat rechts in het lage gedeelte op de foto. Heb de opening van de tunnel nog meegemaakt, kregen allemaal een kleurplaat, niks gewonnen (slecht gekleurd waarschijnlijk). Het politiebureau ligt verder links op de foto, gebouwd in het gat van de voormalige gasfabriek maar wel pal achter het voormalige postkantoor. De gashouder die in het gat stond heb ik nog werkend gezien. Toen ik in de 3e klas kwam werd die gashouder gesloopt, dat vond ik intressanter dan wat er in de klas gebeurde, vanaf de 2e klas was mijn intresse in de school door meneer Geertsen toch al verpest, en niet alleen bij mij.
Reactie 4:

Henk Basten, 27-07-2014: Na een lange poos in het geheugen te hebben gewroet, hierbij mijn herinnering over de Sint Willibrordusschool Stieltjesstraat.


Openbare school aan de Koninginnelaan
Na in het begin van het schooljaar 1946 tijdelijk te hebben gezeten op de openbare lagere school Titus Brandsma aan de Koninginnelaan, werd ik op religieuze gronden overgeplaatst naar de Sint Willibrordusschool aan de Stieltjestraat. We waren tenslotte Rooms Katholiek en godsdienstles door broeders/paters vonden mijn ouders belangrijker dan de overige vakken.
Een 10 voor godsdienst op het rapport kreeg meer aandacht dan de 5 voor rekenen.
Het was voor mij en mijn broer ineens ook een heel stuk verder lopen vanaf het ouderlijk huis aan de Oude Nonnendaalseweg, via de Koninginnelaan, Oude Heselaan langs het spoor, onder de Hezelpoort door, Nieuwe Marktstraat, Stieltjesstraat.

De school stond onder leiding van de Broeders van Oudenbosch. De Broeders van Oudenbosch is de gangbare benaming voor de Broeders van de Congregatie van de heilige Aloysius Gonzaga, een rooms-katholieke congregatie. De broedercongregatie is in 1840 opgericht door kapelaan Willem Hellemons in het Nederlandse Oudenbosch en draagt de naam van Sint-Aloysius Gonzaga.
De congregatie is gespecialiseerd in onderwijs en opvoeding ten behoeve van de katholieke jeugd in Nederland. De centrale vestiging was in Oudenbosch, waar het Moederhuis en het Instituut Saint-Louis waren gelegen.
Voorts vestigden de broeders zich o.a. te Nijmegen.
Het woon- en studiehuis van de broeders was de grote Villa De Wolfskuil (Graafseweg 232), die in 1913 was gebouwd naar ontwerp van de Hilversumse architect C. de Groot.
Deze villa, vanaf 1933 bewoond door de Kanunnikessen van het Heilig Graf en na WO II tot 1989 woon- en studiehuis van de Congregatie van de broeders van de Heilige Aloysius van Gonzaga, bezat een zeer grote tuin, deels gelegen op de steile helling tussen de Graafseweg en de huidige Floraweg.

Het schoolgebouw aan de Stieltjesstraat, bijna tegen de gasfabriek aangeplakt, was een ontwerp van architect Jan Jacob Weve.
Later namen kunstenaars bezit van het gebouw en werd het schoolplein omgetoverd tot een rommelige “beeldentuin”.
Het gebouw werd in 1989 na vele protesten afgebroken om plaats te maken voor kantoorkolossen, appartementen en een politiebureau.

Wat ik me nog herinner uit die tijd is het lawaai van de kolentrammetjes die regelmatig de lading kwamen lossen bij de gasfabriek.

Op eigen verzoek heb ik de 5e klas nog een keer overgedaan omdat ik vond dat de broeders dat jaar onvoldoende gemotiveerd waren in het goed lesgeven van de vakken taal en rekenen hetgeen ze ook toegaven en ik het 5e jaar nog een keer mocht overdoen (geintje, ik bleef gewoon zitten)!!

In die 7 jaren heb ik de volgende docenten leren kennen:
1946: Broeder Renaldo
1947: Meester Evers
1948: Broeder Glasius
1950: Broeder Libentius
1951: Broeder Adelis.

In november 1993 is er nog een reünie van klas 1946 en 1947 georganiseerd door Eef Janssen waarbij zo’n 30 oud-leerlingen aanwezig waren inclusief Broeder Renaldo en meester Evers alsmede bekende namen zoals o.a. transportondernemer Piet Puyn, kapper Adrie Gardenier, automakelaar Joop Gidding en zijn broer Ton, Finatabank directeur Piet Heijnen, Frans Straver, Piet Lagarde, Huub Wilkens enz.

Bijgevoegd twee klassenfoto's: schooljaar 1946/1947 en 1947/1948 t.b.v. van uw onvolprezen website.
Die klassenfoto's werden gemaakt in het nabij gelegen Kronenburgpark.

Hopende u hiermee van de nodige info te hebben voorzien.
Met groetjes. Henk Basten.
Reactie 5:

Johnny Meuleman, 27-07-2014: Beste Henk Basten, ik vind het heel knap dat jij dat nog allemaal weet op te sommen, tenslotte is het voor jou langer geleden dan voor mij. Ik heb zoals ik hierboven al beschreef de laatste 3 jaar van de school meegemaakt, ben nog eens gaan tellen en dat moet zijn geweest 1964-1967 en NIET 1965-1968 zoals ik al schreef. Mij vonden ze ook al heel goed in de 3e klas maar die heb ik op de St Josephschool aan de Wedren nog een keer gedaan. Bij jouw klassefoto van de 2e klas zegt de naam "Jan Kleisterlee" mij wel wat, volgens mij kwam hij van de Beetsplein. Hij heeft een korte periode met zijn zoon bij ons op de zaak wat bijgeklust, daarna heb ik er nooit meer wat van gehoord of gezien, en dat is ook alweer heel lang geleden. Van al die broeders en meesters zegt alleen "broeder Glasius" mij vaag nog iets maar ik kan er langs zitten, heb wel eens opgevangen dat ze inderdaad in de buurt van de Graafseweg woonden. Jij ging vanuit religieuze gronden naar die school, ik ook. Ben niet gedoopt en geloof ook niet en toch kwam ik daar terecht. 's Woendagsmorgens kregen wij godsdienstles van een aparte pater die al die scholen afging, maar die vent spuugde enorm als hij praatte, gelukkig zat ik in het midden van de klas dus zover kwam hij niet. Soms hadden we geluk dan moesten wij naar het "Glashuis", kregen we les in het kapelletje daar, was je er effe uit. Maar ik zat er voor "Piet Snot" want ik was tenslotte niks maar ik was er wel effe uit. Toen moest ik naar de Wedren naar school, wat denk je komt hij daar ook. Daar ging het er iets ruiger aan toe dus we hadden het zover gedreven dat hij helemaal doordraaide en we hebben hem nooit meer gezien. En iedereen was veilig en droog.
Reactie 6:

Jos van der Velden, 27-09-2014: Heb daar 1 jaar op school gezeten, ik dacht 1962/1963 bij broeder Gervasius. De broeder woonde inderdaad op de Graafseweg van de stad afgezien aan de rechterkant zo'n 50 meter voor de kruising met de Groenestraat/Wolfkuilseweg. Ik herinner me dat hij shag rookte en op een bromfiets naar school kwam met alpinopet op z'n hoofd. Hij kon een ontzettend rood hoofd krijgen. Verder herinner ik me een meester Geertsen waar iedereen de pest aan had en ook een hele kleine gymzaal waar we altijd zitvoetbal speelden. Ook was er boven een Georgische/Russische kapel. Kan me nog wat klasgenoten herinneren die uit Groesbeek kwamen waaronder Frans Nillessen van het installatiebedrijf uit Groesbeek dat nu Welbie heet.
Reactie 7:

Johnny Meuleman, 05-10-2014: Die fijne meneer Geersten schijnt nu te bezien nog veel meer leed aangericht te hebben.
Ik had meneer Geertsen in de 2e klas van de St Willibrordusschool (1967).
Mark van Loon (redactie) vroeg mij onlangs eens wat er met die leraar aan de hand was, ik heb daar toen niet op gereageerd. Na die opmerking van Reactie 6 (hierboven) wil ik er wel iets over kwijt.

Voor mij werd er ineens door een oudere leerling iets binnen gebracht, ik moest het voor in de klas uitpakken (terwijl er eigenlijk niemand iets mee te maken had), meneer Geertsen deed op dat moment zo kleinerend en vernederend dat ik voor de rest van mijn leven (ik zat pas in de 2e klas) een gruwelijke hekel aan de school heb gekregen.

Meer dan 35 jaar later kom ik mijn ex-buurman tegen, ik zie hem wel vaker maar dit keer kwam de school en meneer Geertsen ter sprake en als een blad aan een boom werd hij vurig.
Hij vertelde dat hij een hele grote hekel had aan die vent maar dat hij er niet over wilde praten.
Toen dacht ik nog : "ik ben dus niet de enigste".
Mijn ex-buurman vertelde dat hij nog contact had met oude klasgenoten, een daarvan had gezegd: "als ik hem voor de auto krijg dan rem ik niet".

Nou meen ik dat (fijne) meneer Geertsen uit Wijchen kwam.
Midden jaren '70, na vele omzwervingen kwam ik in Wijchen op school terecht.
Een vrij gevochten bende was het, daar zat LTS, MAVO, HAVO en nog meer door elkaar.
Met mij ging het steeds slechter op school en ik zou het liefste gaan werken.
Nu had ik al een paar keer de naam "meneer Geertsen" horen vallen maar ik zag hem nooit.
Waarschijnlijk gaf hij aan MAVO / HAVO les in ieder geval niet bij mij.
Totdat ik meneer Geertsen alleen op de gang tegen kwam, ik herkende hem gelijk. Een paar uur later kon ik eindelijk gaan werken.
Dit hebben ze thuis nooit geweten.
Wie weet wat die fijne meneer Geertsen nog meer op zijn kerfstok heeft.
Reactie 8:

Harry van Eck, 06-11-2014: omstreeks 1951/2 zat ik ook op deze school in de 5e en 6e klas. Heb de 5e klas moeten overdoen.
Op elke eerste vrijdag van de maand werd er een H.Hartbeeld op een verhoging in de hal gezet. De leerlingen stonden daar omheen (tot en met buiten op de speelplaats) en dan moesten we zingen: aan U ook Koning der eeuwen.
Ik zat in de klas met mijn neef Piet Lagarde, hij was de beste, ik de slechtste van de klas. Bij de citotoets in de 6e klas bleek dat ik toch meer kennis had dan gedacht, mocht gelijk naar de MULO.
Reactie 9:

Eef Janssen, 05-07-2016: Hallo Henk Basten, Ik zal op kort termijn een reeks foto's op de geweldige site noviomagus zetten van de reünie in 1992 waar we als volwassene staan met de eerste en gedeelte tweede klas staan en verdere gegevens van Br. Reinaldo en Mh. Evers.
Reactie 10:

Hommersom, 15-12-2016: Ik heb in 1937 of 38 in de eerste klas gezeten bij een juf.
Het hoofd van de school was een strenge meester met een fikse baard.
Zaterdags moesten met alle klassen vaderlandse liederen gezongen worden in de hal.
In de eerste klas zaten meisjes en jongens.
Het was toen een openbare school.
Reactie 11:

Ton Vloedmans, 15-11-2019: Leuk om al deze verhalen te lezen. Ook ik heb op deze school gezeten, met alleen maar mooie herinneringen.
De meest bijgebleven onderwijzers zijn van de Hogenband en de mooiste herinneringen heb ik aan Cor Joosten.
Als je wat beter kon voetballen dan de gemiddelde dan had je toch wel een streepje voor bij Cor. Hij was keeper in het eerste elftal van Millingen en toen ik later met Orion 1 in Millingen moest spelen was dat een leuke kennismaking. Wij woonden in de Van Berchenstraat en wat ik me herinner zijn de families Krom, Paans, Gaertner.
Maar al met al de beste herinneringen aan deze tijd. Dat alles speelde zich af van 1956 tot 1963.
Reactie 12:

Rudie van Santen, 16-11-2019: Ik heb op dese school gezeten in de jaren 1948-1950, dan naar de school op de hoek van de Wolfkuilseweg en Molenweg. Ik woonde in de Bosbesstraat.
Ik weet ook daar was een oude wagen met groote wielen met spijkers in de wielen bij een muur ik loopte er langs en kreeg een spijker in mij been most naar de dokter en ik kreeg straf om dat ik dat hat gedaan. Mij Hollands is niet erg goed meer, ik woon van 1957 in Canada maar ik kijk elke dag naar de verhalen en fotos.
Reactie 13:

Gerard Centen, 17-11-2019: Reactie op reactie 4 van Henk Basten.
Ik heb ook in mijn geheugen zitten wroeten toen ik de foto zag van de school in de Koninginnelaan. Ik zat in 1946 bij meester Diebels in de 6e klas.
Vanaf die school ging je dan naar de VGLO school in de Stephanusstraat en als je 14 jaar werd, dan ging je zoals de meeste jongens en ook meisjes werken bij de een of andere fabriek.
Ik begon bij Swift schoenfabriek, en ik verdiende 9 gulden in de week voor een werkweek van 48 uur, ook op Zaterdagmorgen werken. En de 9 gulden die ik had verdiend waren voor mijn vader en moeder en ik kreeg dan 1 gulden Zondagsgeld. Zo ging dat bij de meeste arbeidersgezinnen.
Maar nu de school op de foto, dat is de RK Dominicus school en geen openbaren school, er was wel een openbare school in de ouwe hezelaan maar die was geloof ik aardig beschadigd in de oorlog. De Titus Brandsma school was op de hoek Hezelaan- pastoor Zegerstraat, en dat allemaal ruim 70 jaar geleden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: