Graafseweg en omgeving in 1988

© René Klomp; Digitale bewerking 03-01-2018 Marcel van Dinteren/Stichting Noviomagus.nl

Graafseweg en omgeving in 1988

door René Klomp


Bij het opruimen vorig jaar vond ik een zestal pakken foto's incl. negatieven van de Graafseweg en omgeving van rond het eind van de jaren 80.
Bij navraag bij mijn vader Ab Klomp (waar de foto's vandaan komen) bleek dat hij destijds (als akoestisch adviseur) deze straten op de foto heeft gezet i.v.m. een onderzoek verkeerslawaai:


"De foto's zijn gemaakt om de gebouwen tussen het Keizer Karelplein en de spoorbrug te inventariseren in verband met een verkeerslawaaionderzoek van de Gemeente Nijmegen. Omdat de wettelijke geluidbelasting op de gevels van de woningen wordt overschreden moeten bij geluidgevoelige bestemmingen zoals woningen dan in principe geluidwerende voorzieningen aan de gevels getroffen worden om in de woningen aan het wettelijk maximaal toegestane geluidniveau te voldoen."


Overzicht van gefotografeerde straatdelen in rood.

Meteen dacht ik dat het de moeite waard zou zijn om ze i.p.v. weg te gooien te scannen en op die manier vast te leggen en te kunnen delen.
Ook bleken op deze foto's de kop van de Graafseweg en zijstraten nagenoeg naadloos pand voor pand te zijn gefotografeerd hetgeen de mogelijkheid bij mij opriep om net als bij Google Maps de foto's aan elkaar te plakken en op die manier een soort van Streetview van de Graafseweg en omgeving in het jaar 1988 te bieden... het project Geo88 ('Graafseweg en omgeving 1988') was hiermee geboren... (het jaar 1988 is later bepaald aan de hand van een van de posters die op een schakelkast in de Arend Noorduijnstraat is geplakt waarop een aankondiging van een concert in 1988 valt te zien).

Nu enige weken later is een en ander afgerond en ben ik zelf bijzonder tevreden over het resultaat ondanks dat het lastig is om de foto's helemaal perfect aan elkaar te plakken i.v.m. verschillende afstanden, hoeken, perspectieven, etc. Toch kun je een heel eind komen met de software van vandaag de dag. Helaas is er geen pakket in staat gebleken om het geheel volledig automatisch te doen maar met wat geduld en handwerk is het te doen gebleken. Voor de eerste straten heb ik om ze aan elkaar te kunnen plakken volledig met de hand het perspectief en de grootte gewijzigd d.m.v. bekende tekenprogramma functies als 'rotate', 'skew', 'perspective' en 'resize'. Niet veel later ontdekte ik de 'perspective warp' functie in Photoshop waarmee in ieder geval de eerste 3 in 1 handeling konden worden gedaan hetgeen een en ander wel weer iets bespoedigde!

Het was voor mij echt verrassend om te zien wat er al weer allemaal veranderd is in nog geen 30 jaar... Panden die verdwenen zijn, de nieuwe panden die er voor in de plaats zijn gekomen, überhaupt nieuwe panden, opknapbeurten van panden, de graffiti uit die tijd, de auto's uit die tijd, de bedrijven maar ook winkels, cafés en restaurants uit die tijd, etc... teveel om op te noemen!

Al met al hoop ik dat iedereen evenveel genoegen beleeft bij het bekijken van deze opnames en ben ik natuurlijk ook razend benieuwd naar jullie herinneringen en reacties!!!

Groeten, René Klomp.

Oneven huisnummersEven huisnummers
Arend Noorduijnstraat 29 - 31
Arend Noorduijnstraat 34 - 20
Burghardt van den Berghstraat 93 - 181
Burghardt van den Berghstraat 148 - 94
de Ruyterstraat
Dr. Jan Berendsstraat
Graafsedwarsstraat 7 - 9
Graafsedwarsstraat 10 - 8
Graafseweg 1 - 25
Graafseweg 22 - 2
Graafseweg 27 - 75
Graafseweg 90 - 24
Graafseweg 85 - 99
Graafseweg 108 - 92
Graafseweg 101 - 111
Graafseweg 115 - 121
Graafseweg 134 - 126
Keizer Karelplein 3 - 31
Keizer Karelplein 32
Nieuwe Nonnendaalseweg
Stijn Buysstraat 1 - 11
Stijn Buysstraat 34 - 2
Tollensstraat
van Diemerbroeckstraat
van Oldenbarneveltstraat 11 - 33
van Oldenbarneveltstraat 34 - 2
Willemsweg 20 - 8

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactie 0:

René Klomp, 10-01-2018: Graafseweg en omgeving in 1988

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)