Keijzer2a

© Richard Keijzer, Internetbewerking Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

De Leerschool in Nijmegen – deel 2

Voor deel 1 zie Het raadsel van de klassenfoto

door Richard Keijzer

Een bezoekje naar het archief op Mariënburg leverde meer informatie op over de Rijkskweekschool en de bijbehorende Leerschool. In een mapje worden enkele bouwtekeningen bewaard uit 1881, waaruit blijkt dat de twee gebouwen tegelijk zijn gebouwd. Ook de vroegere conciërgewoning werd toen gebouwd. evenals de gymnastiekzaal die helemaal achter op het terrein staat. De Leerschool is aan het begin van de jaren dertig gesloopt, om plaats te maken voor een rijtje winkels met daarboven woonhuizen.
Aan de hand van de bouwtekeningen kon ik een computermodel maken van het hele complex. Ik heb geprobeerd om ter plekke nog meer informatie te verzamelen, maar dat kwam me op een kleine aanvaring met de beheerders van het centrum te staan. Zij waren – begrijpelijk – niet zo gediend van mensen die onaangekondigd foto’s gingen maken op het terrein. Alsnog excuses, heren, ik had geen kwaad in de zin.
Goed, gewapend met foto’s van de tekeningen en enkele kiekjes die zijn gemaakt van de huidige situatie ging ik aan de slag. Met een zeer goede steun van de oude foto’s die in de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) te vinden zijn. En toen bleek meteen dat het ontwerp van de gebouwen tijdens de bouw of vlak daarvoor moet zijn aangepast. De tekeningen weken namelijk af van de foto’s die zijn gemaakt toen alles af was.
Hardstenen kozijnen werden bijvoorbeeld vervangen door baksteen, ramen werden eenvoudiger uitgevoerd en meer van dat soort dingen. Toen werd er dus ook al bezuinigd op details die niet echt noodzakelijk waren maar wel veel geld kostten.

Staand op een wankele stoel (ik had mijn schoenen wel uitgedaan) kon ik de bouwtekeningen in het archief mooi op de foto zetten. Ik moest deze kunstgreep wel toepassen, want je mag zulke oude tekeningen nu eenmaal niet op de grond leggen en je moet toch een bepaalde afstand houden tussen fototoestel en origineel. Afijn, de bezoekers van het archief hadden denk ik in elk geval een leuke middag met mijn acrobatische toeren...

Het maken van het hele model kostte een paar weken, met af en toe ingelaste sessies met mijn schoonvader (gepensioneerd architect) die bepaalde puzzeltjes en probleempjes in de tekening haarfijn wist op te lossen. Uiteindelijk leek het model gelukkig sprekend op de enkele foto die van de leerschool bestaat. Vergelijk het zelf:

En hier is een schets van het hoofdgebouw, helaas zonder al het ingewikkelde houtwerk van het dak, in combinatie met een foto uit circa 1890, zoals bewaard bij het RAN:

En om het helemaal compleet te maken een afbeelding in vogelvlucht, die met geen enkele oude foto vergeleken kan worden, omdat zo’n foto nooit gemaakt is:

En dit zagen de schoolkinderen als ze op straat stonden en de Van Schevichavenstraat afkeken in de richting van de Oranjesingel:

terug naar Gastredactiepagina


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.