Nieuwe pagina 1
© copyright Jo de Vos, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Noodlanding van een Duits gevechtsvliegtuig op de Grote Speelweide in het Goffertpark.

Als elf jarige jongen hoorde ik in de oorlogsjaren van een vriendje dat er een Duits gevechtsvliegtuig een noodlanding had gemaakt op de Grote Speelweide. Het klonk mij vreemd in de oren en ik antwoordde dan ook:“Dat kan toch niet, daar is die wei veel te klein voor..?” Echter mijn vriendje verzekerde me dat het wel degelijk het geval was en stelde voor om daar samen maar eens poolshoogte te gaan nemen. Via het Konijnenpad en het Bruggetje wandelde we richting de grote speelweide en al snel zagen wij het vliegtuig staan in de buurt van de twee pijnboombossen.

Pad (vanaf het Konijnenpad) naar het Bruggetje. Gezicht op het rechtse pijnboombos. 

Links en rechts de twee pijnboombossen. Tussen de bossen stond het vliegtuig met haar neus richting de Hazenkampseweg. 

Super spannend om van dicht bij een Duits gevechtsvliegtuig op de grond te zien staan, tot dan toe waren we gedurende vele nachten in de oorlogsjaren buiten in de kou getuigen van ‘hoog overvliegende’ zware engelse Lancaster-bommenwerpers op weg naar Duitsland om steden te bombarderen, daarbij een veelheid aan witte uitlaatgassporen aan de hemel achter zich latend. Alleen al op 21 mei 1944 vertrokken er 708 Lancasters. Tijdens deze vlucht stortte er een Lancaster neer bij Molenaarsgraaf. (bij Rotterdam) 
Van de zeven bemanningsleden overleefde enkel de piloot W.J. Ward.

De Lancaster bommenwerper

Het gevechtvliegtuig op de Grote Speelweide - mogelijk een Messerschmitt of Heinkel - bleek een noodlanding te hebben gemaakt. Technici van de Deutsche Wehrmacht waren bezig het toestel weer startklaar te maken. Het vliegtuig moet er een paar weken hebben gestaan. 

Gevechtsvliegtuig de Messerschmitt

Gevechtsvliegtuig de Heinkel

Op weg naar school zagen we - nadat het vliegtuig zover opgeknapt was - dat het wederom kon opstijgen: na een korte, wat hobbelige start over de speelweide in de richting van de Hazenkampseweg kwam het los van de grond en koos het ‘t luchtruim. Met trillende handjes sloegen wij knaapjes het schouwspel gade en konden op school en later thuis verslag doen van: “De vlucht van het gestrande Duitse vliegtuig op de Grote Speelweide.”

J.C.N. de Vos (1931)
Nijmegen, febr. 2009

Reactie 1:

AJM (Ton) Leenders, 11-02-09: Wil graag reageren op het artikel van dhr. J.C.N. de Vos: op de foto's van Duitse vliegtuigen staan respectievelijk afgebeeld: Messerschmitt Bf 109 F en de nachtjager Heinkel He 219 A-0. De laatste foto is van een model, maar dat type vliegtuig vloog pas in 1943, meestal vanaf vliegveld Venlo. Gezien de beschikbare ruimte van de Goffertweide om als start- en landingsbaan te fungeren, is het aannemelijk dat het hier een eenmotorig vliegtuig betrof. Dus dan blijft, naar aanleiding van de foto's, de Messerschmitt over.

Reactie 2:

Henk Noorman , 18-12-2014: Het was een eenmotorig klein toestel. Het zou een Messerschmitt geweest kunnen zijn, maar ook een Focke Wulf (FW). Met jerrycans werd het toestel bijgetankt, waarna het weer vertrok.
Reactie 3:

Anje van Buuren-Meinardi, 05-01-2015: Wij woonden op de Weezenlaan en ik herinner me nog heel goed dat een Duits vliegtuig over ons huis was gescheerd en op de Speelwei van de Goffert was neergekomen. Ik liep met mijn moeder de Goffert op, waar we de doodsbleke Duitse piloot tegenkwamen. Hij was net aan de dood ontsnapt.
Dit vliegtuig kon niet meer vliegen en werd enige dagen later op een vrachtwagen weggesleept als Engels toestel overgeschilderd, want oh wee als wij zouden zien dat een Duits vliegtuig naar beneden was gehaald. Het zou zelfs kunnen, maar dat kan ik niet bewijzen, dat de piloot bij onze buren, een lunchroom op de hoek van de Hazenkampseweg en de Weezenlaan, is bijgekomen. De man van het gezin was een fanatieke NSB'er en zijn vrouw was Duitse en niet fanatiek.
Ik vermoed dat het zomer 1941 was.
Zover ik me kan herinneren is er nooit een ander vliegtuig op de Speelwei geland en later weer opgestegen. Ik dacht dat half 1942 (of half 1943, weet iemand wanneer precies?) de Duitsers hun kanonnen op de Speelwei hebben geplaatst. Toen kon er zeker geen landing van een vliegtuig meer plaatsvinden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.