Waterloo

© Dick Jacobs, digitale bewerking 09-04-2016 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

VOOR EN NA WATERLOO

UITVOERING VIERING 150 JAAR KONINKRIJK
ONDER DE TITEL "VOOR EN NA WATERLOO"
van 26 t/m 31 augustus 1963

Aan het begin van de Oranjesingel stond deze aankondiging van het Gebeuren dat in Stadspark "de Goffert" zou plaatsvinden. Carel Briels had de regie over het geheel. Maar al voor de uitvoering werd het gebeuren in de pers al stukgeschreven. Het stimuleerde de medewerkers jammer genoeg niet.
Bovendien was het weer (zeer regenachtig en koud) ook niet bevorderlijk voor het geheel.


De "middenstip"

De "middenstip" diende als baken voor de dansers, die de wals uit de Duitse film "der Kongress tanzt" uitvoerden. Bedoelde film handelt over het Weense Congres, met in de hoofdrol Lilian Harvey. Deze actrice woonde de premiŤre van de uitvoering in de Goffert bij.
De dansgroep, waaraan ik meedeed, werd getraind door balletlerares Elly-Charlotte van Dijk. Gedurende een maand repeteerden we in een gymzaal aan de Wedren. Ik viel in die tijd drie kilo af.


Een deel van de dansgroep


Links Wiek Wilbers, rechts sta ikzelf

De kostuums werden geleverd door een Duitse firma. De medewerkers van die firma hadden kopieŽn van etsen bij zich, aan de hand waarvan ze controleerden of de aankleding correct was! Ze eisten ook van iedereen dat de kostuums werden uitgetrokken tijdens de maaltijd.

NB: Het tv-programma "Andere Tijden" wijdde op 20 oktober 2013 haar 500e uitzending aan deze viering van 150 jaar koninkrijk.

terug

Heeft u ook herinneringen aan dit evenement? Vertel het ons! We zijn benieuwd naar uw verhaal

Reactie 0:

Dick Jacobs, 09-04-2016: Voor en na Waterloo
Reactie 1:

Dick Jacobs, 14-10-2016: Ter aanvulling op bovenstaand artikel wil ik nadrukkelijk zeggen dat de dansers, waarvan hierboven sprake is, aan de uitvoering in de Goffert GRATIS meededen. Er is na de uitvoering veel geklaagd over het niet-uitbetalen van de medewerkers, dit gold beslist niet voor ons, dansers. Wij deden mee omdat we het erg leuk vonden. Ik denk er tenminste met veel plezier aan terug! Van financiŽle problemen hoorden we pas veel later; de uitvoeringen waren toen al geruime tijd achter de rug.
Leuk gevolg voor Wiek Wilbers en mij was dat we, na "Voor en na Waterloo", fanatiek zijn gaan volksdansen. Onder leiding van Henk Werts uit Cuijk hebben we een jaar later in die plaats zelfs een volksdansgroep opgericht. Deze groep, "Debka" geheten, heeft bijna vijftig jaar bestaan.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: