Griep

© Dick Jacobs; Digitale bewerking 03-08-2018 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Herinneringen (???) aan de griepepidemie van 1918-1920

door Dick JacobsZoals veel mensen overkomt, erfde ik een grote doos met foto's.
De doos belandde onder in een kast, met de bedoeling ooit eens te bekijken 'wat ik er mee kan'.
In de loop van de jaren veranderde die vraag in 'wat moet ik daar nog mee?'.
Wat me bij het bekijken van oude zwart-wit foto's vaak opvalt is dat deze, in tegenstelling tot kleurenfoto's of dia's, zelfs na een eeuw of meer nog in uitstekende staat zijn!

Enige tijd geleden haalde ik de doos weer eens tevoorschijn en bladerde de foto's door. Eén van de gevonden exemplaren blijft mij intrigeren: Het stelt een groep jonge kinderen in Egmond aan Zee voor.
De foto is gemaakt rond 1920 en betreft -volgens het verhaal van mijn moeder- kinderen, in Egmond aan Zee herstellend van de Spaanse griep die toen heerste.


Op een duin bij Egmond aan Zee staan kinderen die moeten herstellen van de in 1918-1920 wereldwijd heersende Spaanse Griep. Rechtsboven, voor de rechterarm van een non, in donkere jurk met verticale streep, staat mijn moeder W. Jacobs (1912-1980).

Naar aanleiding van deze foto heb ik wat publicaties nageplozen.
Toen mijn moeder de z.g. Spaansche Griep had was ze nog zeer jong. Haar verhaal hierover was dan ook erg summier (vandaar mijn vraagtekens in de titel) en beperkte zich tot het feit dat ze door deze griep erg zwak was geworden en daarom 'naar buiten' moest om verder aan te sterken.

Er zijn over deze griep, die tussen 1918 en 1920 in drie golven over de hele wereld trok, veel publicaties verschenen.
In de door mij gelezen artikelen tref ik opvallende veel verschillende schattingen van het aantal doden aan. Dat aantal lag wereldwijd tussen de 10 en 50 miljoen. Ergens wordt zelfs over 100 miljoen doden gesproken.
Het dodental is een zeer ruwe schatting, omdat er nog veel slachtoffers later aan de gevolgen van de griep, zoals longontsteking, te betreuren vielen.
Er waren door deze epidemie zelfs méér doden dan in de hele Eerste Wereldoorlog.
Van alle militairen die overleden gedurende die oorlog, overleed 70 procent niet door oorlogs­handelingen maar aan de griep.

De naam 'Spaanse Griep' is destijds ontstaan omdat in Spanje werd ontdekt dat het hier om een nieuwe griepsoort handelde, waarbij de doden -opvallend veel jonge mensen tussen de 12 en 21 jaar- hoofdzakelijk in de tweede golf (in 1919) vielen. Sommigen werden 's morgens ziek en overleden nog diezelfde dag.

Nederland betreurde tijdens deze epidemie ongeveer 30.000 doden.
Stel je eens voor: Nijmegen had rond 1920 pas 60.000 inwoners; dus ongeveer een halve stad als Nijmegen werd in ons land het slachtoffer.

Helaas heb ik weinig specifiek Nijmeegse gegevens kunnen vinden. Ik weet nog wel dat van Schaeck Mathon, de burgemeester van Nijmegen, besloot de scholen te sluiten. Hierdoor heeft hij waarschijnlijk erger kunnen voorkomen, zonder zich daarvan bewust te zijn. Destijds was nl. nog niet bekend dat je door menselijk contact de ziekte kon overbrengen.

Wie kent nog verhalen over deze pandemie? Ik ben er heel benieuwd naar.


terug naar Gastredactie-overzicht

Reactie 0:

Dick Jacobs, 03-08-2018: De griepepidemie van 1918-1920

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: