Daalseweg

© Dick Jacobs; Digitale bewerking 18-04-2016 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Herinneringen aan ons huis op de Daalseweg

door Dick JacobsOnze familie woonde vele jaren in Nijmegen-Oost, zoals het toen nog genoemd werd. Mijn vader L.J.W. Jacobs (Leo: 15 juni 1912 – 14 maart 1997) heeft lang in van den Havestraat 64 gewoond en is van daaruit getrouwd met mijn moeder W. Jacobs (Mien: 18 april 1912 – 24 mei 1980).


De trouwkaart van mijn ouders. Mijn vaders tweede naam moet als Johannes worden gespeld.

Op 25 november 1940 kwamen we op de Daalseweg (toen nog Daalscheweg) te wonen, op nummer 28 -het eerste stuk na de Prins Hendrikstraat. Mijn vader, mijn moeder, mijn zus Corry (20 juni 1938) en ik (4 februari 1936).
Leo is mijn doopnaam, naar mijn opa van vaders kant en mijn vader. Om verwarring binnen de familie te voorkomen werd ik toen al snel Dick genoemd, een roepnaam die ik tot op de dag van vandaag gebruik. De naam Leo is alleen gebezigd, tot ongeveer mijn tiende jaar, op de katholieke lagere school in de Hertogstraat. Op die school mocht ik alléén met de doopnaam aangesproken worden.


Het pand Daalseweg 28/30 op een foto van de gemeente Nijmegen.
Ook toen ik er woonde waren de voordeuren van dit huis rood geschilderd.

De verhuizing ging toen nog met behulp van een handkar; een verhuiswagen was veel te kostbaar en werd daarom in die tijd nauwelijks gebruikt.
Overgordijnen hingen er in het begin nog niet in het huis; 's-avonds moest er wel in opdracht van de bezetter verduisterd worden. Als oplossing werd de linnenkast voor het slaapkamerraam gezet!
De wc was buiten, op het balkon. Vanaf dat balkon keken we uit op steenhouwerij Godschalk, ook wel Litjes(?) genoemd.

In het huis zijn later mijn zussen Bea en Tonny geboren.


Een familiefoto, in het voorjaar van 1947 gemaakt t.g.v. het 12˝- jarig huwelijk van mijn ouders.
V.l.n.r. mijn vader, Corry, ikzelf en mijn moeder. Op de voorgrond (met pop) Bea (5 december 1944).
Tonny werd pas later (5 januari 1950) geboren.

In onze straat stonden prachtige oude bomen met ertussen zandstroken, die de kinderen uit de buurt gebruikten om landjepik te spelen.

De huizen aan onze kant hadden hoger liggende tuinen, die met een klein trapje bereikbaar waren. Voor óns huis lag echter een tegelplateau vanwege de erachter liggende winkel. Beneden ons woonde nl. de familie Hol. Vader Hol repareerde schoenen en verkocht in zijn winkel schoenpoets, veters en dergelijke.
Op onze stoep werd door de buurkinderen vaak gespeeld. De voortuintjes en het tegelplateau zijn later opgegaan in het trottoir.

Onze kant van de straat behoorde tot de parochie aan de Groesbeekseweg. De overkant tot de Maria Geboortekerk op het Mariaplein. Tegen de bedoeling in hebben mijn zussen en ik de 1e H. Communie in de Maria Geboortekerk gedaan.

Schuin tegenover ons, op de hoek van de Jacob Canisstraat, had de familie Hendriks de bakkerswinkel. Deze winkel is later overgenomen door Jo Wolf en zijn vrouw.
In de winkel ontmoetten we nogal eens O en X, twee oudere onderwijzeressen, die in de Jacob Canisstraat (aan de kant van ‘Noviomagus' ) woonden. Beide dames hadden hun vergroeide benen duidelijk aan de Engelse ziekte te danken.
Wolf had achter zijn winkelraam steeds een filmreclame hangen van de Asta-bioscoop. Wij kregen vaak de bijbehorende vrijkaartjes van hem. Mijn moeder en ik zijn nogal eens op een vrije donderdagmiddag gratis naar een speciale film geweest, die alleen op donderdag draaide. Mijn ouders waren nl. fervente film- en toneelliefhebbers. Ik heb die liefde voor film, theater, radio en televisie van hen overgenomen.

Naast Wolf was de drogisterij van Idema. Zij woonden boven hun zaak, samen met het door hen aangenomen kind Jeanne Lempers of Lemphorst.
Jeanne had al vroeg artistieke aspiraties. Ze speelde vaak met allerlei lappen, waarin ze verschillende rollen vertolkte. Later ben ik haar nog wel eens in Amsterdam tegengekomen in een oranje gewaad van Fong Leng.
Eén keer heb ik haar als medewerker gezien in de show van Willem Ruis. Helaas is ze, door een val van een trap, op jonge leeftijd om het leven gekomen.

Rechts van de drogisterij had slager Kropman zijn winkel. Een gezin met elf kinderen.

Weer daarnaast een beneden- en bovenwoning, waarna Sigarenmagazijn Strijbos volgde in de winkel met een erkertje aan de voorkant.

Naast Strijbos een pand, waarvan ik me alleen een leverancier van bakkersbenodigdheden herinner. Deze leverancier is later verhuisd naar het Kelfkensbos. Ik heb begrepen dat in dit pand tegenwoordig een restaurant huist.

Rechts daarvan een café, waar het in het weekend op de stoep nogal eens erg rumoerig was.

Op de hoek met de van den Havestraat was het Sigarenmagazijn van de familie Brands. Deze winkel is later verhuisd naar Plein 1944.

Aan de andere kant van de van den Havestraat, dus tegenover Brands, was een kruidenierswinkel van VAWé (Van Westreenen).
In deze winkel verkochten ze toentertijd o.m. suiker, bonen en stroop nog los. Ik moest nogal eens van mijn moeder de strooppot laten vullen. Het ding, oorspronkelijk bezit van mijn opoe, heb ik nog steeds.


De in Maastricht vervaardigde strooppot van mijn opoe.
Het deksel heb ik in de VAWé-tijd aan z'n beschadiging geholpen..

Op de hoek Daalseweg/Beijensstraat was de drukbeklante winkel van Jamin, terwijl op de hoek Beijensstraat/Groesbeeksedwarsweg bakkerij Brouwer huisde.

In februari 1954 zijn we naar een ander gedeelte van Nijmegen verhuisd. Achteraf bekeken heb ik, als kind, op de Daalseweg het fijnst gewoond. Ik denk nog steeds met heel veel plezier aan die tijd terug!!

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactiepagina
Reactie 0:

Dick Jacobs, 18-04-2016: Herinneringen aan ons huis op de Daalseweg
Reactie 1:

Anja Adriaans, 26-04-2016: Beste familie Jacobs, helaas kunnen wij u niet aan meer informatie helpen. Onze stichting heeft echter een hulpvraag aan u. Wij willen de historische band van Nijmegen en Albany in de VS terug brengen en in 2017 herdenken en vieren, zie www.stichtingfan.nl.
We hebben bedankbrieven uit Albany New York gekregen uit begin jaren 50, geschreven door Nijmeegse families aan een vrouw die hen pakjes stuurde na de 2e wereldoorlog . Een brief van een familie van de Daalseweg 22 zit daarbij, we denken dat Annie Callaars en Peter Gerrits daar woonden of familie van hen. Mocht u iets van deze mensen of dit huisadres weten dan horen wij heel graag van u. En u veel geluk en succes gewenst met uw herinneringenboek.
Vriendelijke groet, Anja Adriaans en Hannah Prins, stichting FAN.
Reactie 2:

Dick Jacobs, 27-04-2016: Enkele huizen van ons vandaan, dus aan dezelfde kant van de straat, woonde inderdaad een familie Callaars. De gezinssamenstelling weet ik niet meer, maar de dochter des huizes ben ik zeker niet vergeten. Betsy Callaars was voor de kinderen van onze straat belangrijk. Betsy was n.l. iets ouder dan de overige kinderen van ons stukje Daalseweg en ze bemoederde ons graag en hielp als een kind het 'moeilijk' had..
Toen ze trouwde, runde ze samen met haar man een sigarenwinkel in de Grotestraat. Hun winkel was, vanaf de Grote Markt gezien, aan de linkerkant.
Haar man beschikte over een grote kerstgroep, waarschijnlijk uit één van de vernielde kerken uit de binnenstad. In de kersttijd werd in de winkel de kerstgroep in een mooie stal opgesteld. Veel mensen kwamen hun kerststal dan bekijken. Bij zo'n gelegenheid heb ik Betsy voor het laatst gezien.
Het is wat vroeg, maar ik wens stichting FAN veel succes met de viering in 2017. Gegroet, Dick
Reactie 3:

Hans Brans, 17-06-2018: Een kleine correctie: de sigarenwinkel op de hoek Daalseweg - Van Havestraat was van een neef van mij, Gerard Brans (dus zonder 'd'). Hij was de zoon van Hennie Brans, eigenaar van dat sigarenmagazijn op Plein 45. Gerard nam later de zaak over van zijn vader en vertrok toen dus van de Daalseweg. Mijn vader Theo Brans was een broer van Hennie Brans en bezat ook een sigarenwinkel op een hoek van de Daalseweg, maar dan verderop, op nr. 279 - hoek van Langeveldstraat.
Reactie 4:

Dick Jacobs, 19-06-2018: HANS BRANS bedankt voor je correctie. Mijn geheugen heeft mij duidelijk in de steek gelaten. Dat komt op mijn leeftijd vaker voor!
Reactie 5:

JAM.Willems, 24-02-2019: Steenhouwerij C.C. Godschalk en Zoon werd in de jaren 50 overgenomen door H. en P. Litjes, handelend onder de naam Steenhouwerij Firma C.C. Godschalk en Zoon, Daalseweg 46 (hoek Groesbeeksedwarsweg), en was in de jaren 70 gevestigd aan de Ambachtsweg.

Recapitulatie: Op Daalseweg 1 zat Bakker H.A. Hendriks, op 3 drogisterij F. Idema, op 5 slagerij J.Fr.A. Kropman, op 15 sigarenzaak L.W. Strijbos, op 17 rijwielhandel A.W. Eggen, op 25-27 sigarenzaak H.W.R. Brans, op 31 kruidenier E.H. van Westreenen, op 30 schoenmakerij F.J. Hol., op Daalseweg 48 (Beijensstraat 1) de snoepwinkel van Jamin en op de Beijensstraat 2 bakkerij Th.J.G. Brouwer.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: