Balletschool

© Dick Jacobs; Digitale bewerking 18-03-2018 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Herinneringen aan Balletschool Elly Charlotte van Dijk

door Dick JacobsZO BEGON HET. In 1963 vierde ons koninkrijk dat het 150 jaar bestond.
In het Goffert-stadion werd daarom eind augustus, onder de titel "Voor en na Waterloo", een openluchtspel opgevoerd.
De regie van deze uitvoering was in handen van Carel Briels.

De première in de Goffert werd bijgewoond door actrice en danseres Lillian Harvey. Zij had met Willy Fritsch de hoofdrol gespeeld in "Der Kongress tanzt". Deze film uit 1931 handelt over het Weense Congres, dat na de val van Napoleon in 1814 en 1815 werd gehouden door de overwinnende mogendheden Pruisen, Oostenrijk, Rusland en Engeland. Staatkundige herordening van Europa was het doel.
In de film kwam een Weense wals voor en Carel Briels wilde die graag min of meer herhalen.

Om zijn plan uit te voeren werd, voor de choreografie en het instuderen van de wals, de hulp ingeroepen van Balletschool Elly Charlotte van Dijk.


Elly Charlotte van Dijk
(eigen foto 1963)

Omdat Elly voor de uitvoering van de wals een tekort had aan -vooral mannelijke- dansers, werd via perspublicaties naar medewerkers gezocht. Omdat ik heel graag dans, meldde ik me aan. En ik mocht meedoen!


De ontvangen uitnodigingskaart

Voor de rest van dit gedeelte van het verhaal zie: Voor en na Waterloo.

HET VERVOLG. Na afloop van de uitvoeringen in het Goffert-stadion, liet Elly weten op haar school speciaal voor mannen een cursus jazz-ballet te willen starten.
Het was de bedoeling om te gaan dansen op de manier van de succesvolle -in 1961 door MGM uitgebrachte- film "West Side Story".
Ook zou er gewerkt worden volgens de choregrafieën van Martha Graham, een bekende Amerikaanse choreografe en danseres, die in 1991 op 96-jarige leeftijd overleed. Zij wordt overigens nog steeds beschouwd als grondlegster van de moderne dans.


Still uit de film West Side Story

Zes jongens, waaronder ik, meldden zich enthousiast voor deze lessen aan.
We begonnen in Elly's studio aan de Bijleveldsingel. Onze geïmproviseerde kleedruimte was in het souterrain.
Na aanvankelijk in sportbroeken te hebben gedanst, kreeg Elly ons eindelijk zover, dat we allemaal een zwarte maillot aandeden. In het begin trokken we die onder veel hilariteit en heel voorzichtig aan. Eigenlijk bleven we het ondingen vinden. Bovendien lieten de naden van die krengen het vaak op de meest gênante plaatsen afweten! Jaren later zagen we dat zelfs beroepsvoetballers tijdens hun trainingen ook een maillot gingen dragen.

In haar studio bleek de beschikbare ruimte behoorlijk aan de krappe kant, want deze manier van dansen eist, vooral voor mannen, veel ruimte.
Na enige tijd verhuisden we dan ook naar de gymzaal op de Wedren.
We dansten daar het liefst diagonaal door de zaal, zodat we de ruimte zo optimaal mogelijk konden gebruiken. We konden ons daar heerlijk uitleven!

Eenmaal per jaar organiseerde Elly een leerlingenavond.
Het programma voor de uitvoering in 1964 zou bestaan uit een instructief gedeelte, bestaande uit klassieke dans, folklore en jazz. Daarnaast kreeg de folkloredans dat jaar veel aandacht.
Onze groep werd gevraagd om o.a. mee te doen aan een Russische Suite.
Ik vond het fijn om iets folkloristisch te doen, ik was nl. inmiddels ook gaan volksdansen.

Na veel repetities was het dan eindelijk zover:
Op 20 november 1964 werd de leerlingenavond gehouden in de tot de nok toe gevulde Stadsschouwburg.


Het programmaboekje van de leerlingenuitvoering in 1964

De uitvoering werd een groot succes.
De volgende dag kopte De Gelderlander lovend: "Keur van dansstijlen voor uitverkocht huis" en in een ander artikel: "Folkloristische dansen in de aandacht".

Vanwege de grote belangstelling, werd de voorstelling op zondagmiddag 7 februari 1965 herhaald. In totaal hadden we dus ongeveer 1800 bezoekers.


Zenuwen voor de aanvang:
100 keer controleren "zit m'n haar wel goed?"


De vrouwendans uit de Russische Suite


De mannendans uit de Russische Suite
Vlnr.: Wil, Dick, Theo, Jacques, Wiek en ik

Omdat aan Elly's balletschool ook een beroepsopleiding was verbonden, wilde ze na enige tijd een groep van deze leerlingen, meestal meisjes, ook in onze groep opnemen. Zij moesten immers beroepsmatig ook op de hoogte zijn met jazz.
Hiermee zou onze groep veel groter worden en meer dan het dubbele aantal dansers gaan bevatten. Hierdoor kreeg de oorspronkelijke groep veel minder dansruimte en werd de manier van dansen beduidend anders en veel minder mannelijk. Het dansen werd door ons als veel 'klassieker' en 'liever' ervaren.
De combinatie van geheide amateurs en toekomstige beroeps liep ook niet lekker.
Omdat ik daar enorm veel moeite mee had ben ik, na het enige tijd bekeken te hebben, uiteindelijk met spijt vertrokken.

Inmiddels was ik medebestuurslid geworden van de toen pas opgerichte Cuijkse volksdansgroep "Debka"; een club die bijna 50 jaar heeft bestaan.
Daar heb ik met veel plezier geprobeerd dansen uit veelal Oost-Europese landen, Griekenland en Israël een beetje behoorlijk uit de verf te laten komen.
Bij deze dansgroep heb ik ook mijn latere vrouw Wil Effting leren kennen.

Hoe het verder is gegaan met de Nijmeegse groep weet ik niet, wel is bekend dat de balletschool op een gegeven moment gesloten is omdat Elly Charlotte van Dijk naar Amerika vertrok.


Danste u ooit bij deze balletschool? We zijn ook benieuwd naar úw herinneringen!

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactie 0:

Dick Jacobs, 18-03-2018: Balletschool Elly Charlotte van Dijk
Reactie 1:

Truus Coenen, 18-03-2018: Ik heb bij Elly Charlotte van Dijk balletlessen gevolgd op de Bijleveldsingel. In die tijd was ze volgens mij getrouwd met Ad Godijn, fysiotherapeut. De leerlingenavond in de schouwburg vergeet ik nooit meer. Ik zou de mazurka dansen met Rob (weet zijn achternaam niet), maar op het moment suprême durfde ik het podium niet op en ben in de coulissen blijven staan, dat was het einde van mijn balletcarrière.
Reactie 2:

Jan Hissink, 22-03-2018: Leuke informatie Dick!
Over hoe het verder is gegaan:
Ik was er niet bij, maar ergens in de jaren '70 is de school voortgezet als Nijmeegse School voor Danskunst onder leiding van Robert Verbrugge. In een pand aan de St. Annastraat (nr 25) en later aan de Van den Brugghenstraat 1, voormalig dansschool Ditsel. Robert was een buitengewoon getalenteerd docent (daar was ik wel bij) met een sterke achtergrond in zowel klassiek als in modern ballet (Graham stijl).
De school verzorgde o.m. uitvoeringen in de Schouwburg en in de Lindenberg. Daar moeten toch veel foto's van zijn, maar helaas nog niet op deze prachtige site.
Bij de verkoop van het pand aan de Van der Brugghenstraat sloot de school.
Overigens bijzonder dat het met de informatie over dansscholen in Nijmegen wat karig is gesteld, terwijl daar toch heel wat relaties tot stand zijn gekomen.
Reactie 3:

Annemieke Dubbers, 27-04-2018: Ik ben op de balletschool geweest van 1963 tot 1975.
Ik herinner mij heel goed de voorstellingen in de schouwburg ieder jaar. Ook traden we ieder jaar op voor de Canadezen (oud-militairen) met de klompendans, vaak in hotel Erica in Berg en Dal.
Ik was zelfs bruidsmeisje van Elly Charlotte en Ad Godijn, zat zelfs in de trouwkoets.
In 1975 moest ik stoppen omdat mijn schoolresultaten niet goed waren. Ik was dan ook zeker 2 avonden en het weekend met ballet bezig.
Ben nu 60 jaar en dit jaar weer gestart met modern ballet in mijn woonplaats in Belgie.
Reactie 4:

Annemieke Dubbers, 05-05-2018: Ik ben met 4 jaar naar de balletschool gegaan op de St. Jacobslaan. In een gebouwtje naast de grote kerk. Dat was in 1961. Daar heb ik tot mijn tiende gezeten.
Vanaf 1967 ben ik naar de Bijleveldsingel gegaan.
Met in de kelder/souterrain de verkleedruimte. Daar heb ik les gehad tot 1974. Toen moest ik helaas de balletlessen verlaten.
Ik weet dat Elly Charlotte in 1980 de Pasadena Civic balletschool heeft opgericht.
Ik denk dat ze rond 1977 is vertrokken uit Nederland.
We zijn zelfs met onze school op televisie geweest volgens mij in 1969/1970. Bij de binnenkomst van Sinterklaas gepresenteerd door Mies Bouwman .


Op tv bij Sinterklaas 1969/70. Ik ben diegene die recht vooruit kijkt.

Reactie 5:

Dick Jacobs, 23-06-2018: Heb vanochtend de Pasadena Civic balletschool attent gemaakt op het artikel (en dus ook op de site).
BINNEN TIEN MINUTEN reageerde de school door onder mijn bericht op hun Facebooksite een foto van Elly te plaatsen met een verwijzing naar noviomagus.nl. Leuk!
Reactie 6:

Ans van Cromvoirt, 02-08-2018: Ook ik heb daar op balletles gezeten. Er was toen een soort van achteringang, midden jaren 50 tot begin jaren 60 schat ik. Optredens in de Vereeniging weet ik me te herinneren, net als overname door jongere zus Mitzi.

Redactie: Voor de duidelijkheid: waar was toen de balletschool? En weet je meer over die zus Mitzi? Daar schreef nog niemand over. Wanneer was dat?
Ans: De ingang was in de Gerard Noodtstraat, volgens mij door de achtertuin. Hoe lang Mitzi de dansschool heeft overgenomen weet ik niet.
Reactie 7:

Laura de Schepper, 12-10-2018: Mijn zus Marijke (toen 11 jaar) en ik (7) zaten ook bij Elly Charlotte op de balletschool aan de St. Jacobslaan. Inderdaad links van de afgebroken Fransiscuskerk, waar nu het gezondheidscentrum is. Daar stond een groene barak, tevens of later consultatiebureau. Dit was rond 1960. Inderdaad gaf haar zus Mitzi ook les.
Ik heb nog zo'n soort rapport met bovenstaande afbeelding. En ook nog steeds het balletpakje, zwart met elastieken bandjes en een klein rokje eraan. Ideaal voor verkleedpartijen van de kinderen.  
Reactie 8:

Josée Temmink- de Leeuw, 03-12-2018: Ook ik heb in het houten gebouwtje balletles gehad, vanaf eind jaren '50. Behalve Elly gaf Mitzi daar inderdaad ook les en in mijn herinnering maakte hun moeder kostuums voor de uitvoeringen. Ad Godijn heeft mij na de lessen, ook met nog andere leerlingen, als fysiotherapeut, houdingsoefeningen gegeven.
Samen met mijn vriendinnetje Ursula van destijds, heb ik een aantal jaren geleden contact met Elly gezocht in California, waar ik regelmatig kom, maar geen respons gekregen.
Reactie 9:

Elly-Charlotte van Dijk, 29-02-2020: Hallo Dick, wat leuk om alles te lezen van zovel jaren geleden. En wat de veschillende mensen herinneren is geweldig. Het waren fantastische jaren toen ik de school had in Nijmegen. Veel talent en reuze samenwerking van de ouders. Ik vertrok in 1974 naar California om te trouwen met een scientist from Caltech en dat was in Pasadena. Daar een school begonnen met veel succes. Ik ben erg dankbaar voor de gelegenheid om met zoveel verschillende nationaliteiten te werken, ten minste 80 talen werden er gesproken in mijn school.
Ik ben gestopt met les geven 4 jaar geleden. Problemen met mijn gezondheid (open heart surgery). Ik heb een dochter Charmaine die woont in Dusseldorf. Mijn zus Mizzi heeft haar eigen balletschool gehad in Zeist.

Ik ben nu druk met de stock market en heb korte verhalen geschreven voor een newspaper. Ik ben nu 78 jong en als ik de energie had zou ik het graag nog eens over willen doen. Het was hard werk maar ik heb een heel goed en interessant leven gehad because of my life in the dance world.

Keep up the good work and enjoy.
All my best and greetings and love to all my old students.
Elly-Charlotte van Dijk.
Reactie 10:

Laura de Schepper-Rikken, 05-04-2020: Op je verjaardag kreeg je een kaartje van Elly.

Reactie 11:

Desi Westmaas, 23-05-2021: Op de balletschool van Elly Charlotte van Dijk heb ik een bijzondere tijd gehad. Ik begon in 1965 in een gymzaal vlakbij de Bijleveldsingel met lessen jazz-ballet.

We begonnen met een warming up: altijd met dezelfde choreografie op de muziek van o.a. Let there be drums, geweldige herinneringen: ik genoot ervan!
Ten eerste heeft dat destijds mijn interesse gewekt voor Afrikaanse muziek, de drums maakten iets in me 'los'. Maar ook dat we steeds begonnen met diezelfde choreografie. Naar later telkens weer bleek was het voor mij vreselijk moeilijk om me hierin te plooien. Als de muziek me 'meenam' raakte ik altijd de weg kwijt in mij opgelegde bewegingen.
Als dit onveranderlijk voortdurend herhaald werd kon ik het voor mezelf verbeteren en me vervolgens tóch laten meevoeren door de muziek. Ik weet nu (na meer dan 50 jaar) nóg bepaalde stukjes van die choreografie op te roepen.

Omdat ik meer wilde leren ben ik ook nog een tijd op klassiek ballet geweest, dat werd gegeven op de Bijleveldsingel in een statig pand met inderdaad kleedruimte in het sousterrain. Ik was zo onder de indruk van de échte balletmeisjes, hun gratie en die mooie maillots en vooral als ze ook nog spitzen aantrokken, waar ik nog niet aan toe was!
Ik blonk niet uit, om het mild uit te drukken. We moesten diagonaal door de ruimte de Pas de cheval laten zien: mijn uitvoering leek meer op een Pas d'éléphant vieux. Het zachtjes neerkomen wilde maar niet lukken....
Ik zag Elly Charlotte fronsend naar me kijken en realiseerde me dat een ballerina-carrière er waarschijnlijk niet in zou zitten. Het oppikken van choreografie bleef bij mij oeverloos lang duren.
Ook van Mitzi en van Frans (een broer van Elly en Mitzi?) heb ik nog korte tijd les gehad op de Bijleveldsingel.
Toen ik in 1969 naar Amsterdam verhuisde ben ik daar ook nog jaren bij verschillende dansscholen op les geweest, zelfs bij de school van Martha Graham. Bijna allemaal leuke ervaringen, maar ik heb altijd met weemoed teruggedacht aan mijn allereerste jazzballetlessen in de gymzaal, onvergetelijk.
In een voor mij ingewikkelde en treurige tijd heeft me dat heel veel energie gegeven.
Alsnog bedankt daarvoor!
Reactie 12:

Mirjam Mariakasih, 10-01-2022: mijn herinneringen aan Balletschool Elly Charlotte van Dijk, geschreven op passie-bloempjes.blogspot.com:

Het is al enige jaren een traditie geworden om op zondagochtend op de radio te luisteren naar ‘Het Zondagochtend-Concert’, live vanuit Amsterdam, van 10-11u een kleiner ensemble in de Spiegelzaal en daarna een concert in de Grote Zaal. Het is opwekkend om het geroezemoes van het publiek te horen, de sfeer van verwachting en het je voorstellen dat al deze mensen vroeg in de ochtend zijn opgestaan om zich in mooie kleding naar het Concertgebouw te begeven. En natuurlijk sinds Corona, voel je dan ook mee, dat de zaal ineens leeg is, de enkele musici die wel spelen dan voor zichzelf applaudisseren, en de eerste keer na de lockdown dat het weer wel kon voor publiek, was het zó euforisch en jubelend: een moment dat ik echt ervaarde: mensen hebben andere mensen nodig om te delen en schoonheid te vieren: mijn ‘kerkgevoel’, voor op de zondag.

Wanneer de presentator in 10 minuten tijd door de trappen van het gebouw van de Spiegelzaal naar de Grote Zaal loopt, dan zet hij muziek op, die anticipeert op wat komen gaat. En nu gebeurde het bijzondere, iets wat muziek kan en ook geuren: ik was plotseling in dat bijgebouwtje naast de kerk aan de St. Jacobslaan in Nijmegen, nu allang afgebroken en plaats gemaakt voor een gezondheidscentrum, waar ik op Zaterdag op balletles zat. Het was op de balletschool Elly Charlotte van Dijk en het moment is, dat ik in de kleedkamer was waar ik mijn zwarte leren balletschoentjes met elastiek aandeed en dan de zaal inging. Dat half-glanzend zeil op de vloer, de bar aan weerszijden, laag licht door de ramen, andere kinderen om je heen.

De ene klas ging naar buiten en de andere naar binnen en ik denk dat zij onderwijl dus elke week dit muziekje opzette: de Sonate voor piano van Haydn in C, nr 40 en ik zie nu dat deze ook Allegro Innocente heet. Wat is er toepasselijker om met deze muziek als balletjuffrouw al die kinderen om je heen, in hun zwarte balletjurkjes met elastieken bandjes en rokje eraan genaaid om je heen te zien huppelen, druk babbelend , alvorens je ze zo meteen tot zwijgen maant en je hun plié's, de 1e, 2e, 3e positie enzovoort aan de bar laat oefenen?

Ik was helemaal niet goed in ballet, té gedisciplineerd, denk ik, dat lichaampje dat exact zó moest doen en zijn als hoorde bij de de passen. Maar ik was er wél dol op. Het hoort tot mijn meest dierbare jeugdherinneringen: de voorstellingen in een afgeladen Schouwburg, vol ouders en familie en daar oefende je dan maanden voor, elke zondag in een gymzaal van een school die zij daarvoor had afgehuurd. Drie keer heb ik meegedaan, een avondvullend programma waar alle leerlingen van haar school aan meededen en in de tussentijd, voordat je zelf opkwam, liep je in de kleedkamers en je moest met je groep in de trappenhuizen wachten voor opkomst en hoe dichterbij het podium, hoe stiller je moest zijn.

Het eerste jaar waren het kinderliedjes, ‘Tussen Keulen en Parijs’ was het liedje, waarop mijn groepsdans gemaakt was, de tweede keer was ik een viooltje in een bloemenbed en het ging over een fee in een mooie tuin, die alle bloembedden om haar heen tot leven wekte. En het derde jaar was ik landloper in een schilderij, waar een tovenaar alle schilderijen uit de lijst liet komen. Voor de rest, buiten je eigen dans om, stond je dus stil in de lijst en keek je de donkere zaal in, waarin ik me verbeelde dat ik de bril van Moeder zag oplichten. Landloper zijn, met zo’n stok en een zakje en rondzwerven in de natuur; dat gevoel van vrijheid heeft zich sindsdien in mij genesteld.

Wat heel bijzonder was die Elly Charlotte van Dijk, gewoon maar in een provinciestad in het land. Maar haar dansschool gaf wel toegang tot de nationale dansopleiding, ik herinner me dat ze enige ster-leerlingen had. Eigenlijk net zoals in de film Billy Elliot. Na jaren ben ik er toen afgegaan, ik werd tiener en ging toen kort op jazzballet bij haar school, maar dat was het ook niet helemaal. Maar mijn zusje ging ook op klassieke ballet, en toen zat ik in het publiek, een jaar was ze een muisje rondom een grote kaas. De creativiteit van Elly Charlotte van Dijk ging maar door, ze herhaalde zichzelf niet. De schouwburg was niet meer beschikbaar, het verhuisde naar de theaterzaal van het cultureel centrum. Wat leuk, dat deze herinneringen er nu zomaar zijn, door muziek.
Reactie 13:

Mary, 30-03-2022: Wat leuk, hier in de Gerard Noodtstraat heb ik ook nog balletles gevolgd in de jaren 60. Kan mij er niet veel van herinneren, maar wel dat wij een voorstelling in de schouwburg of vereeniging hadden. Ik had er gewoon geen feeling voor dus ben ik maar op turnen gegaan... dat ging mij beter af.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: