57.jpg

<- Back | Index | Next ->

57.jpg

Het Keizer Traianusplein

Fotograaf: Dhr. Joh. H. Eilander. Collectie Mark van Loon.

Reageer

Reactie 1:

Gerrit Jansen, 10-03-09: Deze foto moet zijn van het Keizer Traianusplein in Nijmegen. De vrachtwagen Janssenauto's komt nog steeds uit Venlo. Het Traianusbeeld staat in het midden en is veel later door de WIDO kraanbedrijf uit Ressen verplaatst.
Op de achtergrond staan 2 flats vlakbij de Barbarossastraat. Het Belvoirhotel is nog niet gebouwd, ook niet het grote pand van Hoest/Hoogovens waar nu Royal Haskoning in zit.

We hebben veel plezier aan de reportage.

Reactie 2:

Christiaan Toorop, 29-01-11: Tot 1956 heette dit plein nog Keizer Lodewijkplein.
De sterflats op de achtergrond zijn ontworpen door architect Harry Nefkens en zijn gebouwd rond 1960. Oorspronkelijk zouden er 5 flats gebouwd worden.

Reactie 3:

Jan Aelen, 03-09-2022: als scholier van de Mariaschool was ik het eerste verkeersbrigadiertje (klaarover) met de witte koppel en de zgn. pollepel, die moest zorgen voor een veilige oversteek van voetgangers op het toenmalige keizer Lodewijkplein. Verkeerslichten bestonden er toen niet, begin jaren 1950.
Alleen de 6e klassers kwamen ervoor in aanmerking. Men wisselde elkaar af. De oversteek was van de Kelfkensbos naar de Mr. Franckenstraat, waar de eerste toen “grote” flat van Nijmegen staat van 6 verdiepingen. Het was een hele gewaarwording, dat je als klein ventje zomaar een auto kon tegenhouden met je klaarover bord en om je middel een glimmende witte riem die schuin over je schouder liep.
Reactie 4:

Jannes Lenkens, 10-01-2023: wanneer zijn hier de tramrails weg gehaald?
Reactie 5:

Jan Haefkens, 10-01-2023: Betreft reactie 4: De tram is blijven rijden tot 1955, in november van dat jaar vond de afscheidsrit plaats. Het Keizer Lodewijkplein, zoals dat toen heette, werd doorsneden door het dubbele spoor van lijn 1 en het enkele naar Ubbergen afbuigende spoor van lijn 2.
De sporen van lijn 1 zijn, na de introductie van de trolleybus, in 1952 al opgebroken. De sporen van lijn 2 en 3 na de opheffing van de gehele tramdienst in 1955. Ik kan me nog herinneren dat het opbreken van de rails door sloopbedrijf Kersten werd verricht. De rails werden door middel van een z.g. 'domme kracht' boven het wegdek gedraaid en vervolgens met een snijbrander afgekort en afgevoerd.
Een tafereel dat door veel Nijmegenaren met gemengde gevoelens zal zijn bekeken.
Reactie 6:

Rob Essers, 10-01-2023: @Jannes Lenkens (reactie 4) - Op 20 november 1955 werd een laatste rit met Nijmeegse trams gereden. Waarschijnlijk waren de tramrails al verdwenen voordat de naam Keizer Lodewijkplein op 27 juni 1956 werd gewijzigd in Keizer Traianusplein. Het beeld van Keizer Traianus in het midden van de rotonde werd op 6 september 1956 onthuld. Op de archieffoto's van onthulling zijn de tramrails niet meer te zien.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.