01.jpg

<- Back | Index | Next ->

01.jpg

Archeologie of afgraving Nijmegen. Wie weet iets meer over deze locatie?

Fotograaf: Dhr. Joh. H. Eilander. Collectie Th. Janssen.

Reageer

Reactie 1:

Katja Zee, Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen, 19-02-09: Dit is een fraaie opname van de opgraving van de Romeinse waterput op het perceel Ubbergseveldweg 101. Het onderzoek vond plaats in 1959 door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek onder leiding van Prof. Brunsting. De archeologen hebben de put ongeveer 9 meter diep uitgegraven, maar de onderkant niet bereikt. De waterput lag in de legerplaats van het Tiende Legioen dat in Nijmegen-oost van 71 - 104 na Chr. op de Hunerberg lag. Jarenlang lag een kring van tufstenen blokken van de putbekleding achter de school 'De Klokkenberg', die na de opgraving daar werd gebouwd. Op het terrein wordt nu een appartementencomplex gebouwd, nadat de school werd gesloopt. In de tuin van het nieuwe gebouw worden de tufstenen blokken weer neergelegd op de plek waar ze ooit zijn opgegraven. Ook muurwerk en poorten van de legerplaatsen die er ooit lagen in de Romeinse tijd worden in de tuin en de stoep weergegeven met lage muurtjes en lichtarmaturen. Deze visualisaties voeren de gemeente en de projectontwikkelaar gezamenlijk uit.

Reactie 2:

Helm de Laat, 05-03-09: Geweldig leuk. En dan hoort daar -ergens op die locatie- een paneeltje met deze foto's en bijbehorende uitleg!

Reactie 3:

Katja Zee, 11-03-09: Als reactie op de reactie van Helm de Laat:
Er komt inderdaad een informatiebord met tekst en uitleg bij. Ook op andere plaatsen in Nijmegen-oost waar iets te vertellen valt over de Romeinse tijd, komen informatieborden.

Reactie 4:

Jan Botma, 25-03-09: Ik heb nog een paar foto's waar de lokatie van de bewuste Romeinse waterput
goed op te zien is. Ik heb zelf op deze school gezeten van 1969-1971 en regelmatig werden de stenen gebruikt als een soort zitplaats voor de leerlingen. Of dat toegestaan was kan ik me niet meer herinneren.

1980 terrein Klokkenbergschool met Romeinse putstenen

1980 Klokkenbergschool met Romeinse putstenen

2005 Luchtfoto Klokkenbergschool met Romeinse putstenen

2006-01-31 Romeinse putstenen bijgedeeltelijk gesloopte Klokkenberg school


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.