scan086

<- Back | Index | Next ->

scan086.jpg

Muziek Politieharmonie American A.F. Band op de Grotestraat. De foto is van 28 april 1962.

Detail:

Fotograaf: Dhr. Joh. H. Eilander. Collectie Th. Janssen.

Reactie 1:

Wim Erkens, 25-01-2009: Op deze foto's zien we de Nijmeegse Politie Harmonie (thans Politiekapel Gelderland-Zuid) met voorop tamboer-maître Herman Segers.

Reactie 2:

A.N., 04-01-2011: op deze scan staat (rechts) een Volkswagen-busje met de tekst “HUISBRANDOLIE”. Is er misschien iemand die hier ietsjes meer over weet ?? (Red.: te zien zijn de letters van Leth, Tel. 21587, zie foto hieronder)

Reactie 3:

Jan van Leth, 07-01-2011: Ik ben een beetje aan het graven in het verleden.

Familie.….ja. Deze bus was van mijn vader. Zelf kan ik hem hier niets meer over vragen. Dus probeer ik het op een andere manier.

Volgens mij is dit een unieke foto waar deze bus nog op staat. Aan de overkant van dit pleintje stond ook nog Het Sigarenmagazijn van van Leth (Grotestraat 57). Hier stonden in de etalage nl 27 olifanten van klein naar groot. Tijdens de Kerstdagen hadden ze ook nog een Kerstal in het pakhuis achter de winkel. (muzikale omlijsting bij deze stal was van het 'Leger des Heils') Kerststallen bouwen deden ze meer bij de fam van Leth.

Reactie 4:

Rob Essers, 07-01-2011: Volgens de telefoongids van 1950 was nummer 21587 van J.N. van Leth, Grootestraat 57, die een sigarenfabriek en winkel had. Misschien is hij later overgeschakeld op huisbrandolie, of had hij een zoon die daarin handelde!?

Reactie 5:

Ger Ariaans, 12-01-2011: v. Leth had ook een sigarenwinkel aan de Grotestraat. Stond een serie zwarte olifanten van groot naar klein in de etalage. Ik meen dat hij later op de Tooropstraat is verder gegaan met zijn winkel.

Reactie 6:

Ron van Swelm, 14-02-2018: De handelaar in huisbrandolie is Martinus Adrianus van Leth getrouwd met Elisabeth Theresia Callaars en zoon van Johannes Nelis van Leth en Catharina Hermsen.
Reactie 7:

Ellis van Leth, 05-07-2020: Beste allemaal, nog even een reactie op bovenstaande foto's. Het busje is van mijn opa geweest, later van zijn zonen Bert en Martinus (mijn vader, ze noemden hem altijd Ties). Mijn vader is al enige tijd niet meer onder ons, mijn oom Bert is afgelopen april helaas ook overleden. Samen bezorgden ze vroeger inderdaad olie.
Ze zijn niet overgeschakeld van sigaren naar olie, nee de familie Van Leth handelde vroeger in allebei. Mijn opa had in de Grotestraat zijn sigarenwinkel. Zijn "sigarenfabriekje" stond tegenover het Joodse kerkje, zijstraat Grotestraat. De winkel droeg de, voor nu heel toepasselijke naam, Corona.
Een foto van de winkel met mijn moeder in de deuropening hangt momenteel in Het Huis van de Geschiedenis, Marienburg Nijmegen, het is echt heel bijzonder om hier niets wetend tegenaan te lopen.
Op die foto zijn ook de olifanten te zien. Deze zijn nog steeds in ons bezit, mijn vader heeft ze meegenomen naar zijn eigen zaak welke hij samen met mijn moeder E.T. Callaars ergens eind jaren 50 opende in Nijmegen-oost, NIET op de Tooropstraat (dat was in mijn tijd Spoeltman) maar op de hoek Dommer van Poldersveldtweg/hoek Van 't Santstraat tegenover de Christus Koningkerk, daar waar ik geboren en opgegroeid ben.
Zo grappig om te zien dat ook het telefoonnummer mee naar Nijmegen-oost is gegaan, ik heb hier thuis de oude zwarte bakelieten telefoon vanuit de winkel liggen waarop dit nummer nog xteeds vermeld staat, later kwam er het cijfer 2 voor... bijzonder om dit ook terug te zien!!
Als er nog meer vragen zijn, laat 't gerust weten :)
Ellis van Leth
Reactie 8:

Gerard Centen, 05-07-2020: reactie op reactie 3 en reactie 7.
Hallo, ik heb vroeger net na de oorlog (1946-1959) bij Krayenhoff gevoetbald club in de Wolfskuil toen nog het veld aan de ouwe Graafseweg dat is nu de Klimopstraat. Ik heb daar gespeeld met 4 gebroeders van Leth, BERT THEO TIES en GRAT, zij woonden toen in het Willemskwartier. Hun vader bouwde met de kerstdagen in de hele huiskamer een kerststal en de hele buurt kwam daar gratis kijken, dat kon toen nog!
Mijn vraag is: was dat ook familie van jullie? Ik lees dat kerststallen bouwen een kenmerk was van de Fam van Leth. Ik ben benieuwd.
Reactie 9:

Johnny Meuleman, 05-07-2020: @Ellis van Leth, in navolging van Gerard Centen heb ik ook een vraag, ik heb Thijs van Leth goed gekend. Op Noviomagus zwerft een foto rond toen Thijs nog klein was met zijn zusje. Volgens de verhalen is hij jockey geweest. Is hij ook familie van u?
Ik weet dat Thijs met Lia getrouwd is en 2 dochters heeft. Nadat hij naar Florida is gegaan heb ik hem nog een paar keer gezien en daarna nooit meer iets van hem vernomen.

@Gerard Centen, Gratje van Leth was een van de leden van de "The Mirrors" uit het Willemskwartier. Hij woont nu in Malden, een hele aardige vent !
Reactie 10:

Ellis van Leth, 09-07-2020:
Hallo Gerard, dat waren neven van mijn vader, en ja Grat woont nog in Malden, zéker een aardige vent. Deze Bert niet te verwarren met mijn vaders broer, ook Bert genaamd. Ik kan me nog herinneren dat ik als klein meisje alle treinen van neef Bert in de schuur stond te bewonderen. Was er altijd van onder de indruk... De zoon van neef Bert genaamd Berry woont in Nijmegen, Neerbosch-oost, getrouwd en heeft 2 zonen. De namen binnen de families komen nogal overheen, het is dat je Grat noemt, vandaar dat ik de link naar zijn neven leg.
Kerststallen heb ik alleen van verhalen, voor zover ik weet had mijn opa op de Grotestraat een levensgrote, evenals de neef van mijn vader Bert, verder weet ik er niet zo heel veel over.

Sorry Johnny, die namen zeggen mij niets. Zal vast familie zijn alleen ik weet 't niet.
Gr Ellis
Reactie 11:

Gerard Centen, 10-07-2020: Bedankt Ellis, de drie gebroeders van Leth die ik bedoel dat zijn dus neven van jouw vader, maar voor de aardigheid: op deze site staat een verhaal uit de Wolfskuil en v.v Krayenhoff met een foto van het elftal uit 1958 met de drie gebroeders van Leth, dus dat zijn verre achterneven van jou, het wordt wel een beetje ingewikkeld Ellis !
Reactie 12:

Ellis van Leth, 20-07-2020: Haha Gerard, klopt helemaal en nee hoor, niet zo ingewikkeld als jij denkt. Ik haal overigens Bert van Leth er zo uit. Omdat mijn vader op vrijdagavond altijd bestellingen vanuit onze tabakswinkel rond bracht, deden we op bijna 't einde van de rit ook Bert aan. Als kind ging ik altijd met mijn vader mee, dus kwam ook ik wekelijks bij zijn neef Bert. Mega lieve mensen, ik kwam er altijd meer dan graag. Daarom weet ik ook van de treinen van Grat, daar kwamen we niet wekelijks maar zijn treinen vergeet ik niet meer. Neef Bert is voor een paar jaar terug overleden en tijdens de crematie zag ik Grat, herkende hem meteen, indruk gemaakt denk ik hahaha... ook nog even zijn treinen besproken, hij vond 't bijzonder dat ik 't nog allemaal voor de geest kon halen, zeker omdat dit bijna 50 jaar geleden is...
Ik zal de link doorsturen naar zijn zoon, gaat hij leuk vinden denk ik, dank je wel.
gr Ellis
Reactie 13:

Jeanne van Leth, 13-06-2021: Hallo fam.van Leth. Ik ben op zoek naar mijn opa Johannes van Leth, gehuwd met Theodore de Bock. Johannes is in 1913 overleden. Ik zou graag weten waar deze fam. oorspronkelijk vandaan kwam en wie zijn ouders waren. Gr. Jeanne van Leth, Zwijndrecht
Reactie 14:

Ron van Swelm, 14-06-2021: Jouw opa is Hendrikus die volgens de burgerlijke stand op 22-02-1914 overleed. Hij was een zoon van Hendrikus van Leth en Geertrui van de Voort uit Nistelrode. De stamvader van de familie is Hendrick Terpe van Leth uit Lette bij Coesfeld in Duitsland die in Lent trouwde met Gritie Wilmsen Jansen. Op mijn beurt ben ik nieuwsgierig wie jouw vader is om de stamboom van Leth compleet te maken. Via je privé email heb ik desgewenst meer informatie.
mvg Ron van Swelm
Reactie 15:

Cyril Crutz, 05-11-2021: @Ellis van Leth (Reactie 7), sinds 2020 woon ik met mijn gezin in het pand waar uw vader de sigarenzaak had, op de hoek Dommer van Poldersveldtweg/hoek Van 't Santstraat tegenover de Christus Koningkerk. Wij hoorden ervan dat het vroeger een winkel is geweest en het lijkt ons heel leuk om hiervan eens een oude foto te zien. Heeft u nog oude foto's van het hoekpand toen het een sigarenwinkel was en die u zou willen delen?
Zeer benieuwd! [Redactie: contact is gelegd.]

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.