copyright Harry van Eck, Internetbewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Firma Hyster

In 1958 ben ik gaan werken bij heftruckfabriek Hyster in Nijmegen, op de afdeling engineering Records dept. Hier had ik als taak het bijwerken van de tekeningen, welke uit Portland-Oregon kwamen, en het bijhouden van de files waarin de lichtdrukken van deze tekeningen zaten.
Ook het combineren van de vele tekeningen, (van elk type heftruck kwam uit Portland een compleet nieuwe set tekeningen) zodat van alle dezelfde schroefjes, moertjes en slangetjes (de males, females en hoses) slechts een dezelfde tekening overbleef.
Wat mij in deze tijd opviel was de ongedwongen omgang van de Amerikanen met Nederlandse werknemers. Een van de leidinggevende Amerikanen, Mike, had zijn bureau in een gang staan tussen de administratie en de fabriekshal, zodat iedereen daar de hele dag langs liep.
Typisch Amerikaans was ook dat in November diverse goede doelen werden gebeld met de mededeling dat er een Kerstbijdrage werd overgemaakt, met het verzoek om opgaaf van het rekeningnummer. Ook kreeg het personeel geen loonzakje, maar een cheque van de P.T.T., te innen op het postkantoor.

Mijn belangstelling bleek echter meer op het toeristische vlak te liggen en dat werd door het bedrijf van harte aangemoedigd. Zo kon ik, in de baas zijn tijd, een toeristisch blad uitgeven en een tentoonstelling inrichten in de kantine (zie foto).
Uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd en en ben na ruim een jaar Hyster gaan werken bij reisbureau
Lissone-Lindeman op de Burchtstraat.

Hieronder een aantal foto's van mijn Hyster-tijd in 1958

Nijmegen, okt. 2010

Harry van Eck

01.jpg 02.jpg 03.jpg
01 02 03
04.jpg 05.jpg 06.jpg
04 05 06
07.jpg 08.jpg 09.jpg
07 08 09

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: