copyright Harry van Eck, Internetbewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

E.R.K.

Mijn eerste baan begon in 1956 bij de E.R.K., afkorting voor Eerste Roomsch Katholieke levensverzekering maatschappij, gelegen op de hoek Van de St. Annastraat en de van Trieststraat. Voor anders- en niet gelovigen was de afdeling Vitalis levensverzekering, en voor schade- verzekeringen was Fiducia.

Ik begon op de postkamer bij Dhr. Dencker en Josje, het salaris was 75 gulden per maand, 60,- gulden netto, waarvan 50,- gulden voor Mam, en 10 gulden zakgeld. Al spoedig ging ik naar de polisafdeling, een grote zaal waar levens-, en kapitaalverzekeringen (vanaf 1000 gulden) werden getyped, en namen en bedragen zorgvuldig onderstreept. De direktie bestond uit de heer Merkx, een statige en nogal stugge man, en de heer Meijlink. Elke morgen omstreeks half tien opende dhr. Meijlink de deuren van alle afdelingen om iedereen een goede morgen te wensen. Bij extreme hitte mocht ik een DAVINO-ijsjesverkoper zoeken, en deze met zijn karretje meenemen naar de ERK, daar kreeg iedereen een Ijsje van 10 cent. De ERK had een eigen zangkoor en daarmee gingen we op concours in Malden, tijdens de kermis aldaar.

Jaarlijks was het personeelsuitje een hoogtepunt, een dag naar de veluwe of Zuid Limburg, met na afloop diner en dansant bij hotel Valmonte in Berg en Dal.

Harry van Eck

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg
01 02 03 04 05
06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg
06 07 08 09 10
11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
11 12 13 14

Herkent u mensen op deze foto's of heeft u gewoon zin om te reageren en wat te vertellen over de E.R.K.? REAGEER We noteren graag uw verhalen.

Meer over de E.R.K. en Fiducia op onze website vindt u hier en op de gastredactiepagina van Tineke Beukering, hier

terug

Reactie 1:

Joos Thonen, 28-03-2012: Mijn naam is Joos Peters, ik heb op de adminstratie van de E.R.K. (Vitalis en Fiducia) gewerkt vanaf 1946 tot en met 1953. Gewerkt in het gebouw Sint Annastraat / van Trieststraat. De administratie bestond o.a. uit het bijhouden van lijsten met agenten, hoofdagenten en inspecteurs. Heer Van Lennep was een inspecteur. Ook wij hadden wel eens dagjes uit, punteren in Giethoorn met heer Meijlink voorop in de boot. Heb ik nog een foto van.
En ook ken ik nog een lied, het begon zo: wij met elkander verzekeren voor en na, leve de e.r.k. Ik heb herkend van de foto: Merkx senior, Meyling, Dencker, Ponsioen. Na Merkx senior kwam Jan Merkx junior, een man die vaak meerdere mensen pestte. Nu nog even over de foto: jammer genoeg niet erg duidelijk, naast de heer Meylink zit de heer Rouppe van der Voort, een lieve man, van oorsprong een brabander. Deze man is helaas in die tijd dat ik er werkte overleden aan kanker. Onze chef werd toen de heer Gerard Thuis.
Groetjes Joos Thonen-Peters

Reactiepagina
Reactie 2:

Peter van Iersel, 15-02-2014: Mijn vader Peter van Iersel sr. heeft van begin jaren 60 tot 1969 bij de ERK gewerkt als assurantieman. Ik ben als kind veel met hem in de Fiat 600 op stap geweest om de wekelijkse verzekeringpremie te innen.
Reactie 3:

Maria de Git, 30-10-2018: Mijn vader Piet de Git (1909) was inspecteur bij de ERK. Als kind herinner ik me dat meneer Van Lennep wel eens op bezoek kwam. Dat was altijd een gezellig moment in huize Don Bosco in Heiloo!
Ik heb geen idee precies wanneer hij daar werkte, moet in de jaren vijftig zijn geweest. Denk tot zijn pensioen, ergens in 1975. Als kind waren wij vertrouwd met de termen ERK, Vitalis en Fiducia. Hij was verzekerings-inspecteur voor een aantal agenten in Noord-Holland, vooral in West-Friesland. Daar kon hij goed mee omgaan. Maar hij kwam ook bij klanten aan huis, op het platteland. Dan had hij vaak weer een kistje appelen of aardappelen bij zich als hij thuiskwam. Of hij naar Nijmegen ging weet ik niet. Mooie tijd!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: