32-Ebben22.jpg

<- Back | Index | Next ->

32-Ebben22.jpg

Jarenlang werd het Nijmeegse vuil gestort in de Leuthsestraat in de Ooijpolder. Op de achtergrond het dijkmagazijn van het Circul van de Ooij. De plaats van de vuilnisbelt is nu een populierenbosje. (foto Regionaal Archief Nijmegen)

Reactie 1:

Rob Essers, 08-05-09: Het fotobijschrift riep bij mij vragen op. In het Regionaal Archief Nijmegen
staat bij dezelfde foto:

> Beschrijving: Buitendijkse kolk in de Ooijpolder, na de volstorting met vuilnis.
> Ooij
> Datering: 1936 - 1936
> Documenttype: Foto
> Documentnummer: F73849

Uit nader onderzoek blijkt dat het geen buitendijkse kolk was, maar een binnendijkse kolk. Deze kolk lag ook niet bij de Leuthsestraat, maar bij de Persingensestraat. Op de plaats van het dijkmagazijn van het Circul van de Ooij staat nog altijd een zitbank met de gevelsteen van het
dijkmagazijn.

(Bron: RAN)

De documenten met de nummers F73846 t/m F73848 hebben betrekking op dezelfde stortplaats, maar zijn gemaakt vanuit een andere hoek (vanaf de Ooysedijk / Ooijse Bandijk in de richting van de Persingensestraat). De eerste foto is in 1933 gemaakt voordat het storten begon.

Op sommige naoorlogse plattegronden staat de binnendijkse kolk aan de noordzijde van de  Persingensestraat nog ingetekend. Uit luchtfoto's die op 19 september 1944 door de RAF zijn gemaakt, blijkt dat de kolk niet meer bestond. Op de plaats van de vuilnisbelt ligt nu nu een weide.

Op bijgevoegde foto's is de situatie te zien vanaf de Persingensestraat in de richting van de plaats waar het dijkmagazijn stond en vanaf de Ooijse Bandijk in de richting van het vuilstort.

Persingensestraat richting Ooijse Bandijk

Ooijse Bandijk richting Persingensestraat

Ik heb gelijk de voormalige gevelsteen en de gedenksteen gefotografeerd. De bank langs de Ooijse Bandijk in de gemeente Ubbergen bevindt zich op slechts enkele meters van de gemeentegrens.

Ooijse Bandijk - voormalige gevelsteen

Ooijse Bandijk - gedenksteen


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.