17-Ebben05

<- Back | Index | Next ->

Foto 17-Ebben05-VGLO Centrale Broederschool Prins Hendrikstraat, handwerklokaal van broeder Odelbertus in 1952 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: 2: 3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: 12: broeder Odelbertus13: 14: 15:
16: 17: 18: 19: 20:
21: 22: 23: 24: 25:
26: 27: 28:

Omdat er in de Ooij maar zes klassen op de lagere school waren moesten de jongens -voor ze naar de Mulo, HBS, Ambachtsschool of steenfabriek gingen- nog twee jaar naar het VGLO. In het schoolgebouw aan de Prins Bernhardstraat Hendrikstraat waren op de tweede verdieping de lokalen van de CBS (de Centrale Broederschool) onder leiding van broeder Mauritius.

Deze foto uit 1952 is gemaakt in het handwerklokaal van broeder Odelbertus. Die staat helemaal achterin met de stofjas over zijn toog.

Behalve jongens uit de polder staan er ook veel Nijmeegse jongens op de foto’s

Reactie 1:

Jo Janssen, 30-11-2008: De tekst bij die fotos is niet juist.
In die tijd hadden de meeste scholen (of allemaal) in Nijmegen 6 klassen. De jongens die naar de CBS (overigens aan de Prins Hendrikstraat) gingen niet later naar de Mulo, HBS of Ambachtschool.
Die jongens, die naar die scholen gingen, kwamen rechtstreeks van de 6e klas lagere school daar.
Een toenmalige vriend van mij ging ook naar de CBS, daar was overigens niets mis mee: hij is zeer goed terecht gekomen.

Reactie 2:

Wim Segers, 10-01-2009: Ik ben het eens met de reactie van Jo Janssen naar aanleiding van de foto van de c.b.s. Ik heb zelf een jaar op deze klas (school) gezeten in verband met het feit dat ik nog te jong was voor de l.t.s. Dit was in 1953. 

Heeft iemand nog een foto van deze klas? Leerkrachten waren: broeder Odelbertus, broeder Ambrosius en meneer van de Berg (de laatste dus geen broeder).
Dan nog even een correctie betreffende de straat waar op de verdieping de c.b.s. zat. Dit was niet de Prins Bernardstraat, maar de Prins Hendrikstraat.

Reactie 3:

Wim Sanders, 11-02-2015: Heb er ook jaar op VGLO geweest 1954 of 1955 met een CBS Speldje op, zo een geel rood?? De broeders kwamen van de Sterrenschans.
Veel met pitriet gewerkt, dienbladen, tassen en meer van dat spul!!!! Zelfs een deurbel en radio (buisen) en een opstel met plaatjes over oud Egiptische piramiden en faraoos....
Namen van de jongens uit de Ooi weet ik niet meer dat waren wel 2 of 3
Mijn klas was op hoek..
Reactie 4:

Particulier, 11-02-2015: Ik was van dezelfde lichting als bovenstaande foto en heb 2 jaar op de CBS gezeten, bij Men. van de Berg en Br. Ambrosius, die tevens hoofd van de school was. Br. Trudo hoorde ook bij de lesgevende Broeders. Op de school zelf werd van alles gedaan: er was een flinke bibliotheek, er werd typecursus gegeven, de ruimte van Br. Odelbertus werd twee maal zo groot, natuurkunde en electro voor diegene die hier interesse voor hadden. Enkele jaren later werd de school verplaatst naar de Berg en Dalseweg, ten hoogte van de Kopse Hof.

Redactie: Het is mij nog niet helemaal duidelijk wat voor soort school dit was. Was het een 'tussenschool' voor diegenen die verder wilden leren, of ging je hierna direct ergens aan de slag?
En wie bepaalde of je er 1 of 2 jaar bleef?

Particulier: De meeste scholen hebben nu een soort 8-jarige basis. Destijds moest je zes jaar op de basisschool blijven en 12 jr. en 8 mnd. zijn om naar een vervolgopleiding te gaan: Ulo, Mulo, HBS of Ambachtschool. Dus voor vroege leerlingen was meestal l jaar VGLO al genoeg. Er waren dan ook vier 7e klassen en een 8e klas.
Hoe lang je er bleef, bepaalden jouw ouders.
En ja, ik dacht als je ongeveer 14 jaar was kon je gaan werken.
Reactie 5:

Wim Sanders, 03-03-2015: het was een school voor zover ik weet voor jongens die geen vakrichting konden kiezen, wat meer tijd nodig hadden een vak te kiezen zoals bankwerken timmeren en loodgieter-verwarming banketbakker. Voor Dr.Poelsschool en Nieuwe Markstraat??
Weet alleen nog een leerlingnaam uit de Ooij: Theo Brugman.
(VGLO..VoortGezet Lager Onderwijs..Voor Grote Lummels Opgericht)
Reactie 6:

Dick Jacobs, 05-04-2016: Het Voortgezet Lager Onderwijs (VGLO) was bestemd voor kinderen die op de één of andere manier nog niet rijp waren voor een vervolgopleiding. "te jong", "te kinderlijk","nog niet toe aan..." waren in dit verband veel gehoorde kreten.
Tot eind 1948 zat ik op de Openbare Lagere School nummer 2, die de benedenverdieping in gebruik had. Heel even is er sprake van geweest dat ik ook naar het VGLO zou gaan. Het hoofd van de OLS nr.2, de heer Bosdijk, probeerde een soort VGLO te stichten, wat niet goed lukte. Ik ben toen rechtstreeks naar de MULO gegaan, omdat naar de bovenverdieping gaan, dus naar het VGLO, geen optie was: er waren nl. kort ervoor problemen met een leken-leerkracht van het VGLO geweest tijdens een enkele dagen durende vervanging op ónze school.
Reactie 7:

Dick Jacobs, 02-05-2017: In reactie 4 wordt opgemerkt: 'De meeste scholen hebben nu een soort 8-jarige basis'. In deze acht jaar zit natuurlijk wel wat vroeger de kleuterschool was. Ik ben in mijn schooltijd drie jaar naar de kleuter- of bewaarschool geweest en daarna zes jaar naar de basisschool. Dit betekent dus dat je toen als 3-jarige al naar school kon!
Je was destijds leerplichtig tot je 14e jaar.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: