DeWaalCat

© copyright Frans de Waal, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Zuivelhandel De Waal

Mijn naam is Frans de Waal en ik ben de zoon van Martin de Waal. Deze had een zuivelbedrijf, eerst aan de Lange Nieuwstraat en later aan de Pauwelstraat. Zijn vader had daarvoor het bedrijf. Mijn vader is in 1968 bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Sindsdien bestaat de zaak niet meer.
Onlangs vonden mijn zus en ik een tweetal dozen met fotos. Vooral familiefotos, maar ook enkele met panden uit Nijmegen (waaronder het oude pand aan de Nieuwstraat). Hieronder ziet u alles wat we hebben kunnen vinden.

Heeft u herinneringen aan zuivelhandel De Waal, REAGEER!

 

1935-003.jpg 1935-126.jpg 1936-adv.jpg 1938-053.jpg 1950-137.jpg
1935-003 1935-126 1936-adv 1938-053 1950-137
1951-143.jpg 1952-144.jpg 1953-052.jpg 1958-145.jpg 1960-057.jpg
1951-143 1952-144 1953-052 1958-145 1960-057
1963-041.jpg 1964-171.jpg 1964-173.jpg 1964-175.jpg 1965-060.jpg
1963-041 1964-171 1964-173 1964-175 1965-060

terug

 

Reactie 1:

Ton Plass, 04-01-2009: Mijn naam is Ton Plass (geboren 1945) en ik heb vanaf circa 1957 meegeholpen de melk uit te venten met Martin en Henk de Waal, ik zat in de regel op een krukje in het karretje van Henk, dat bijna hetzelfde was als het wagentje van Martin. Na het overlijden van Martin in 1968 heb ik zijn weduwe Greet de Waal-Bernhart nog een aantal jaren meegeholpen om brood op de plank te houden ook voor haar kinderen Frans en Jeannet. De Nijmeegse boven en onderstad kende ik daardoor van buiten, hetgeen ik op dit moment weer kan gebruiken om stads wandelingen te verzorgen bij het Gilde Nijmegen.

Reactie 2:

Ton de Waal, 22-04-2009: Hallo Frans,
Ik ben een neef van je, Ton de Waal, een zoon van Gerrit. Mijn vader staat op de trouwfoto van tante Miesje achter je vader. Mijn vader heeft beginjaren '60 een aantal jaren bij je vader en oom Henk gewerkt en in die periode, '62 '63 heb ik mijn vader nog een tijd geholpen met venten. De foto's van de Lange Nieuwsstraat herken ik heel goed. Als jonge kinderen gingen we vrijwel elke zondag met vader naar opa en oma De Waal en dan kregen we van Opa gedroogde appeltjes die hijzelf geschild had en in de oven van het fornuis droogde. Het mesje waarmee hij dat deed heb ik nog steeds.
Ik ontdekte min of meer bij toeval de site met de info over de familie en zal het doormailen naar mijn broers Theo en Ger. Ik heb ook nog vijf zussen waarvan er nog vier in leven zijn maar die weten van die periode weinig of niets maar zij zullen het zeker op prijs stellen iets meer over hun achtergrond te leren kennen.
Ik vond het ook leuk de reactie van Ton Plass te lezen want die heb ik ook goed gekend en nog een hele tijd meegemaakt bij de 'firma'. Misschien is het mogelijk wat meer wetenswaardigheden uit te wisselen. Dat moet dan via email want ik woon sinds 1,5 jaar in Suriname. Mijn emailadres is tencdewaal@hotmail.com.
Ik denk dat vooral mijn oudste broer Theo nog veel dingen naar boven kan halen. Ik ga hem op de hoogte stellen van de site.
Met vriendelijke groet en ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.
Je neef Ton

Reactie 3:

Theo Meeuwissen, 07-02-2010: Beste Frans en Jeannet,
Volledig bij toeval kom ik deze site van jullie tegen toen ik wat opzocht over de bioloog Frans de Waal. Mijn naam is Theo Meeuwissen. Mijn ouders hadden eind jaren zestig, begin jaren zeventig een cafe aan het Koningsplein. De zaak van jullie ouders was bij ons om de hoek.
Onze woningen omsloten een van de bekende “ gasjes” van Nijmegen. Andere kinderen uit die tijd waren Jolanda, Mechteld en Ivo die hier ook woonden.
Ik koester veel goede herinneringen aan deze tijd. Toen het de laatste weken zo sneeuwde vertelde ik mijn vrouw nog een verhaal van vroeger toen het ook zo gesneeuwd had. Jullie vader trok toen een aantal sleeën die aan elkaar waren gebonden vol met kinderen achter zich aan door de stad. Ik weet wel dat hij het toen erg warm kreeg. In die tijd hadden jullie ook ijzeren melkkratten. Die kon je mooi op elkaar stapelen en daarmee maakten we dan een grote hut door er kleden overheen te leggen.
Het was ook een tijd waarin de melkfles vervangen werd door de plastic melkzakken met de blauwe schenkkan. Volgens mij was dat geen succes.
Tussen jullie balkon en ons balkon op de derde verdieping hadden Jeannet en ik een soort kabelbaantje gemaakt met een emmer er aan. Volgens mij ging daar alleen af en toe wat snoep mee heen en weer.
Wij hebben nog enkele dia’s waar jullie ook nog op staan tijdens een verjaardagsfeestje van mij of mijn broer Geert.
Ik weet ook nog de dag dat we te horen kregen van het tragische ongeval waarbij jullie vader kwam te overlijden.
Toen ik de foto’s op jullie site gezien had leek het mij ook leuk om even deze korte reactie te sturen.

Reactie 4:

Hannah Güse-van Laar, 31-08-2010: Dag Frans,
Door toeval kwam ik op jou website van Zuivelhandel De Waal. Erg leuk. Ik ben namelijk de oudste dochter van tante Door en Oom Jan van Laar. Dat herinner je je misschien vaag nog wel. Ik heb in het verleden als kind wel bij jouw ouders gelogeerd. Ik herinner me ook nog goed dat jouw vader overleed. Mijn moeder was een zus van hem. Zij was de 9e in de rij van 15 kinderen.
Ik herinner me jou als klein manneke. Ik ben geboren in 1945 net na de oorlog. Ook de foto van de "Klokkenberg" met juffrouw van Boxtel herinner ik me heel goed. Ik heb ook bij haar in de klas gezeten en toen had ze het haar al zo. Wij woonden destijds op de Berg en Dalscheweg en ik ging toen nog met het trammetje naar school en wel de Klokkenberg. Tussen de middag bleef ik dan over, maar ik werd ook regelmatig door opa opgehaald en dan at ik daar. Ik herinner mij nog snijbonen met witte bonen uit zo'n grote Keulsche pot. En ja, ook de gedroogde appeltjes staan nog vers in mijn geheugen.
Wij waren thuis met 5 zussen. Mijn vader, oom Jan, is inmiddels overleden, mijn moeder inmiddels 95 leeft nog. De middelste zus Marijcke is 10 jaar geleden overleden.
Wij hebben jaren op de Graafscheweg gewoond. Daarna in Amsterdam. Ik ben inmiddels 42 jaar getrouwd en ik woon al 30 jaar in Heerhugowaard. We hebben 1 zoon die zelf 3 zoons heeft en wij daarmee dus drie kleinkinderen.
Nou, misschien draagt mijn mail weer een steentje bij.
Vriendelijke groeten,
je nicht Hannie (tegenwoordig Hannah) Güse- van Laar

Reactie 5:

Jan den Daas, 24-04-2013: Dag Frans,
Ik zag dat de laatste reactie dateert uit 2010, dus of dit bericht jou nog bereikt weet ik niet.
Wij hebben de hele lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Ik zit op de foto van 1963 achter je.
Ook kwam ik van tijd tot tijd bij jullie thuis. Dit met name op jouw verjaardagsfeestjes. Weet nog dat we met een groepje uit de klas naar de film gingen bij jullie ‘om de hoek’. Luxor ? Een Peter Sellers film onder andere meen ik me te herinneren. Voor mij , komend van een dorp , was dat redelijk speciaal. Wij kenden dat niet, voordeur uit, hoek om en al het vertier om de hoek.
En ja, óók van het ongeluk weet ik nog. Tijdens jullie vakantie in augustus? Lag jij ook niet in het ziekenhuis? Heb je daar ook opgezocht. Bericht bereikte ons via een familielid van je.
Terugdenkend heb ik jou enkele jaren nadien ook nog gezien in een dumpzaak in de benedenstad, op steenworp afstand van onze oude ‘Klokkenberg’.
Met vriendelijke groet,
Jan den Daas


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: