Kerstgroep

© Hardy Damen; Digitale bewerking 24-12-2014 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Levende Kerstgroep

door Hardy Damen


Terwijl de binnenstad van Nijmegen in de jaren vijftig heel langzaam herstelde van de grote open wond die het bombardement van 22 februari 1944 had veroorzaakt, bloeide, in eerste instantie vanuit de noodkerk in de Priemstraat en later vanuit de gloednieuwe Augustinuskerk aan de Doddendaal, het jeugdwerk.

Onder de bezielende regie van de Paters Carmelieten werd gewerkt aan het opbouwen van een nieuwe gemeenschap. Misdienaars, acolieten, Bijtjes, Gidsen, Welpen, Verkenners, Voortrekkers en voor de oudere jeugd De Vriendenkring, uit Benedenstad en nieuwbouw, genoten van de inzet van de paters en de vele parochianen. Met als 'hoofdkwartier' het parochiehuis op de Jodenberg hadden tientallen jongelui een mooie tijd, midden tussen de trieste omgeving waarin zij woonden, een verpauperende benedenstad met veel onbewoonbaar verklaarde huizen en een stadscentrum met akelige vlakten, ruïnes en bomkraters en een sporadische, vaak nog vrijstaande, nieuwbouw.

In 1951 namen de Carmelieten het initiatief voor een Levende Kerstgroep met kerstspel. Dit met twee doelen. Aan de ene kant de jeugd zo veel mogelijk zelf in te schakelen bij de opzet en organisatie en aan de andere kant inkomsten te genereren voor het jeugdwerk van de Carmelparochie.

De eerste voorzichtige start was in de noodkerk, later werd de ruimte onderin het Belgisch Consulaat (Parkweg 100) tot levende kerstgroep omgebouwd en weer later werd de begane grond van het Waaggebouw de vaste stek.

Na de Levende Kerstgroep rond de jaarwisseling van 1958-1959 maakte een van de paters een fotoreportage van het dat jaar opgevoerde kerstspel.

Hieronder deze fotoreportage (klik op een foto voor een vergroting).
Ben benieuwd wie zichzelf of iemand anders herkent!









terug

Reactiepagina
Reactie 0:

Hardy Damen, 24-12-2014: Levende Kerstgroep
Reactie 1:

Mario van Limburg, 28-12-2014: In de jaren 70 was de levende kerstgroep te vinden in het Carmel klooster voor 50ct mocht je vertoning zien. Later is deze kerstgroep door Scouting Brakkenstein overgenomen.
Reactie 2:

Esther van der Wal, 30-12-2014: Ook ik heb meegedaan in de levende kerstgroep in de jaren 70. Dat was in de Carmelkerk. Ik mocht toen knikengeltje zijn: je had een mandje vast waarin de bezoekers hun bijdrage konden doen. Als zij dan geld in het mandje hadden gedaan knikte het engeltje.
Mijn zusje is kindje jezus geweest in 1968 toen was het nog in het Waaggebouw.

Ook heb ik bij de Bijtjes gezeten op de Parkweg bij pater Haagen. De bijtjes was een soort meidenclubje die 1 keer per week bij elkaar kwamen en dan leuke dingen gingen doen bv knutselen, dit hoorde bij de verkenners.
Reactie 3:

Monique Vos Wildenberg, 11-01-2015: Niemand kent mijn vader meer: Peter Wildenberg van de Carmel verkenners en van de levende kerstgroep en de sinterklaasoptocht en de Nijmeegse jeugddrumbands. Ik deed hier allemaal als kind aan mee. Van baby'tje Jezus engeltje herder en kaarten verkoop in de kou. Toen stopte het!? Jammer, wie neemt het over?
Reactie 4:

Rinie Vermeulen, 24-01-2015: Zelf ben ik 2 jaar in het Waaggebouw Jozef geweest bij de 'Levende Kerstgroep' dat is in de latere jaren 50 geweest; precies weet ik het niet meer. Maria was toen de dochter van Louis Frequin, toenmalig hoofdredacteur van de Gelderlander. M'n 2 zussen Tonnie en Greet zijn ook in die 50er jaren 'Engel' geweest. Mochten daar nog foto's van zijn dan zie ik die natuurlijk heel graag, en hoop ik op reacties. Zelf was ik verkenner bij de carmelgroep.
Reactie 5:

Henk Hoogveld, 10-02-2015: Bij de organisatie van de kerstgroep op Parkweg ben ik persoonlijk bij geweest. We hebben daar vanwege de grote toeloop de politie laten komen om de mensen in de rij te zetten. De hond die in de kerststal zat was van het klooster op de Doddendaal. Als er een pater kwam kijken begon hij te janken.
De levende kerstgroep was toen georganiseerd door de paters Carmelieten en is vervolgens gebouwd door de voortrekkers, een afdeling van de verkenners. Het waren jongens van rond de 18.
De kerststal is opgericht rond 1950, het exacte jaar weet ik niet meer. Er stonden ook 2 schapen in, deze waren van een veehandelaar welke op de Lage Markt woonde. We hadden toen 3 baby's tot onze beschikking, die kwamen bij toerbeurt in de stal.
Helaas heb ik geen foto meer van het gebeuren wat mij erg spijt.
Reactie 6:

Annemieke Mulder, 27-02-2015: In 1963 was mijn zusje Marloes als baby kerstkindje bij de kerstspelen in het Waaggebouw, daarom mocht ik als 6 jarige zus Knikengel zijn bij de uitgang van het Waaggebouw. Later zat ik bij de Bijtjes, ons lokaal was gevestigd op de bovenste etage van de kleuterschool op de Nieuwe Markt. Deze was niet te zien vanaf de straat, maar je moest een poort door en daarna kwam je op een plein met de school (zou dit nog bestaan?). Ik ben opgeklommen van engel tot engel Gabriel die in het volle licht stond en de woorden sprak: Wees niet bevreesd.......
Er werden ansichtkaarten verkocht met foto's.
Ook achter schermen was het een vrolijke boel met als middelpunt pater Haagen.
Reactie 7:

Henk van Lierop, 06-03-2015: ik ben geboren op de smidstraat boven cobus roos een twee hans winkel wij gingen elk jaar naar de leven kerst groep in de waag gebouw jammer dat ze daar mee gestop zijn wat dat was erg leuk wij keeken als klein kind er altijd naar uit en voor al pater kok

Redactie: we kregen een mooie foto van de tweedehandswinkel van Cobus Roos.
Reactie 8:

Frans Raafs, 04-04-2015: Ik ben geboren in de Parkdwarsstraat tegenover de Carmelkerk. Ook ik heb meegedaan aan de Levende Kerststal eind jaren vijftig/begin jaren zestig. Ik ben herder geweest, engel en 3-koning (die donkere). Pater Haagen regelde alles en het was een indrukwekkend schouwspel ieder jaar. Ik vond het altijd een prachtige tijd. Ik was tevens misdienaar in de Carmelkerk, zat bij de welpen en de verkenners van de Carmelkerk en zat tevens in het jeugdkerkkoor onder leiding van de hr. Ceulemans.
Reactie 9:

Pieter Wagener, 30-12-2015: Jarenlang heb ik meegedraaid in de levende kerstgroep. Eerst als herder, later in de rol van respectievelijke koningen. Ik herinner me nog goed hoe vol die zaal in het klooster altijd was en hoe het podium en decor was opgebouwd. Bewegende grot, lichteffecten enz. En natuurlijk ken ik Peter Wildenberg nog als trekker van de Carmel scoutinggroep. Ik was daar welp, verkenner en maakte deel uit van de drumband. Leuk om daar aan terug te denken, ook omdat dan weer veel namen de revue passeren in mijn gedachten. Stolz, Fleuren, van Limburg en ga zo maar door.....

Redactie: Voor de volledigheid: in welke jaren (ongeveer) heb je daaraan meegewerkt?
Pieter: ik probeer dat voor de geest te halen. Ik kan me in ieder geval de Waag nog herinneren en daarvoor of daarna in een ruimte in het klooster aan de Doddendaal. Ik denk dat het vanaf de jaren 1969 tot uiterlijk 1976 moet zijn geweest. Ik weet niet meer precies. 't Was vanaf 't begin dat ik bij de welpen van de Carmelgroep kwam. Toen was ik een jaar of 7.
Ik heb daar geen foto's van. Wel van verschillende optredens en concoursen van de Carmel verkennersband.....
Reactie 10:

Monique Vos-Wildenberg, 27-04-2016: Ik ben de dochter van Peter Wildenberg bekend van de Carmel Drumband.
o.a. Mario van Limburg, fam Stolz, helpen jullie mee met een reŁnie van de Carmel Drumband?
Lees jij dit, reageer en we maken er iets moois van. Fam Zwartjes mag ook.
Ken jij nog mensen die bij de drumband heeft gezeten?
Reactie 11:

Peter Grootemaat, 26-05-2017: L.S., ik ben zeer geÔnteresseerd in (voormalige) scouting muziek. Wat kunt u mij vertellen over de drumband van de Carmelgroep? Hoe uitgebreider hoe mooier en foto's zijn ook van harte welkom. Bij voorbaat hartelijk dank.
Met vr.gr. Peter Grootemaat, Eibergen
Reactie 12:

Erna Joosten, 10-07-2017: Ik heb zelf ook meegedaan met de levende kerstgroep. Ben knikengeltje en de engel achter de kribbe geweest.
Ik denk dat dat is geweest in 1967/1968. Ben eind 1968 verhuisd naar Monnickendam.
In de tijd van 1967/1968 was ik bij de Bijtjes die een clubruimte hadden boven de kleuterschool op de Nieuwe Markt.
Reactie 13:

Bob van Dam, 30-04-2018: Mijn zus Evelyne (geboren in okt. 1951) was het eerste kerstkindje van de levende kerstgroep in de Parkweg. Zelf ben ik in de vijftiger jaren diverse malen Jozef of herder geweest.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: