Graafseweg

Graafseweg.JPG

Wijnhandelaar Anthony Nolet liet in 1900 zijn enorme villa met wijnpakhuis aan de Graafseweg ontwerpen door de Amsterdamse architect J.Th.J. Cuypers. Aan de zijde van de Arend Noorduijnstraat is het bovenstaande tegeltableau te vinden, dat niet op de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis voorkomt. Het tableau, dat helaas niet meer helemaal compleet is, is opgebouwd uit geglazuurde tegels. Op het tableau zijn onder andere de stadswapens van Bordeaux (linksboven) en Nijmegen te zien.

Reactie 1:

JAM.Willems, 30-10-2022: Inmiddels (2022) zijn al meer dan 20 tegels verdwenen. Al jaren geen enkele restauratie-activiteit van eigenaar van het pand Wibeco !!!!!
Reactie 2:

Rob Essers, 30-10-2022: Het pand is sinds 10 februari 1988 een gemeentelijk monument. In de redengevende omschrijving is onder meer sprake van "een fraai tegeltableau":
Adres bij aanwijzing
Graafseweg 90

Formele tekst van het besluit tot aanwijzing
Woonhuis, oorspronkelijk annex kantoor wijnhandel.

Hoekpand bestaande uit twee asymmetrisch aaneengevoegde delen: op de hoek breed gedeelte met zadeldak, loodrecht op de straat, waarop rechts een lager gedeelte met zadeldak evenwijdig aan de straat aansluit. Het pand heeft twee bouwlagen en een hoog souterrain, terwijl de topgevel van het linkerdeel eveneens een bouwlaag bevat. Op de hoofdetage is links een grote rechthoekige erker aangebouwd, met rechthoekige vensters; de ingangspartij, bestaande uit smalle deur en vensters links daarvan, en een breed venster rechts zijn door boogvormige strekken bekroond. De aan deze vorm aangepaste houten kozijnen hebben een smalle vertikale indeling. Op de etage flankeren twee gelijksoortige vensters een smaller raam boven de deur. In de zijgevel met vijf asymmetrisch geplaatste vensters een fraai tegeltableau met jaartal en naam van wijnhandelaar Anthony Nolet. Het materiaal is baksteen; dak is met pannen gedekt. De enige decoratie vormt een brede bekleding van hout in de top van de gevel.

Bouwjaar: 1900.

Architect: Joseph Cuypers.

Voor Nijmegen zeer zeldzaam voorbeeld van moderne Hollandse bouwkunst uit het begin van de 20e eeuw; uitwendig goed bewaard. Ook als werk van een der grote architecten in ons land van belang.

Misschien helpt het om de gemeente te attenderen op het verdwijnen van de tegels. Op grond van artikel 13 van de Erfgoedverordening Nijmegen 2021 is het onder meer verboden om aan een gemeentelijk monument onderhoud te onthouden dat voor de instandhouding daarvan noodzakelijk is.
Reactie 3:

JAM.Willems, 19-09-2024: Het tegeltableau is onlangs prachtig in oude staat gerestaureerd. De meer dan 20 kapotte en ontbrekende tegels zijn opnieuw gemaakt en in het tableau verwerkt. Hulde voor de restaurateur en eigenaar WIBECO !!!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.