Thijs Boumans

Deze bijdrage gaat over de functie van mijn vader Thijs Boumans als lid van de blokploeg van de vrijwillige brandweer/luchtbescherming in de oorlog. Deze functie had hij verkregen door een kennis (waarschijnlijk klant van de slagerij van zijn vader) die een hoge functie bekleedde bij de brandweer, een zekere heer Van Driel, woonachtig in de St. Annastraat. Hij was ook telefonisch bereikbaar, wat denk ik een voorwaarde was. Als lid van de brandweer werd hij vrijgesteld van de Arbeidseinsatz in Duitsland. Waarschijnlijk was dat de reden van zijn open sollicitatie.

Hij was in het bezit van de nodige bescheiden die zijn werkzaamheden en aanwezigheid in Nijmegen legitimeerden, alle gekoppeld aan zijn persoonsbewijs. Ook was hij in het bezit van een fiets. Hiermee kon hij bij een telefonische oproep naar zijn verzamelpunt spoeden, waar de blokploeg een handkar met blusgereedschap had klaarstaan. Blijkens de vergoedingen heeft hij enkele oefeningen als brandweerman bijgewoond.

Mij is bekend dat hij op 22 februari 1944 daadwerkelijk tot inzet is gekomen en dan met name in de omgeving van het station. Hij wist te vertellen van een tram die op het stationsplein stond, waarin een persoon zat die ogenschijnlijk niets mankeerde. Hij zat mooi rechtop maar bleek tot zijn verrassing toch dood te zijn. Verder over de enorme chaos en de vele dode en gewonde mensen ter plaatse. 

Volgens zijn nagelaten papieren heeft hij zijn Gazelle rijwiel in juli 1944 in het kader van de Rijwielvordering aangemeld en daarvoor later, in het kader van zijn functie, een vergunning gekregen.

Collectie: Rob Boumans

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

 

42-01.jpg 43-04.jpg 44-01.jpg 44-05.jpg 44-07.jpg 44-08.jpg 44-12.jpg
42-01 43-04 44-01 44-05 44-07 44-08 44-12

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: