MariaJanssen

© Rob Boumans; internetbewerking 12-03-2014 Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Maria Janssen


Maria Janssen (* Heteren 22 feb 1857, † Nijmegen 13 mrt 1928)

Mijn overgrootmoeder Maria Janssen trouwt driemaal:

· 1877 met Wilhelmus Brans († 1883), kinderen: Mina, Gerard, Rein, Anna Maria
· 1886 met Rudolf de Grood († 1891), kinderen: Anna Theodora, Theodoor, Johan
· 1893 met Johan de Vries († 1897), kinderen: Frans, Nelly, Bertha

In 1886 begint ze een café (of ze neemt het over) samen met haar tweede man Rudolf de Grood, aan de Oude Stadsgracht 5. Het pand is gelegen tussen de stadsschouwburg en hotel St. Crispinus.
Na het overlijden van haar derde man runt Maria Janssen het café “de Vries” als Wed. J.H. de Vries.
Wanneer ook zij overlijdt wordt de zaak waarschijnlijk eerst door zoon Frans de Vries en later door schoonzoon Anton Bours voortgezet.
In 1926 wordt het veertigjarig bestaan gevierd van het café-restaurant.
Eind jaren dertig wordt het pand samen met de stadsschouwburg gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, welke op zijn beurt in de oorlog wordt verwoest.


Oude Stadsgracht en Valkhof met Sociëteit Burgerlust (Bron: Noviomagus)Bron: de GelderlanderStadsschouwburg, café de Vries, hotel St. Crispinus (Bron: Gemeente archief)


De kinderen van Maria Janssen spelen in de buurt. Het toeval wil dat er vier zijn afgebeeld op een prentbriefkaart die omstreeks 1900 gemaakt is van de op het Valkhof gelegen sociëteit Burgerlust.


N(elly), Anna, Frans en Johan

Onbekend is hoe de prentbriefkaart in bezit is gekomen van Maria Janssen maar waarschijnlijk is wel dat zij de namen hierop heeft genoteerd.
Het meisje Nelly op de kaart is in 1903 overleden, waarmee de foto gedateerd kan worden.


Maria Janssen met kinderen


Frans de Vries / Gerard Brans / Johan de Grood / Theodoor de Grood / Rein Brans
Anna de Grood / Maria Janssen / Bertha de Vries / Mina Brans1911 trouwfoto Hermanus Hartman en Anna de Grood

Hermanus Hartman was militair bij het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) waarvan de kazerne toentertijd was gelegen in de benedenstad.
Het café “Moeder de Vries” werd door veel van die militairen bezocht en waarschijnlijk heeft Hermanus daar zijn Anna, dochter van de caféhoudster, ontmoet. In 1911 zijn zij getrouwd en op de Postweg gaan wonen. (Zie elders op Noviomagus.nl.)


Maria's bidprentje en een strand?foto uit ca 1925BIJLAGE: enige advertenties die ik vond over het café.

terug

Reactie 1:

Hans Brans, 08-05-2014: Leuk dit gevonden te hebben. Maria Janssen was ook mijn overgrootmoeder. Mijn vader Theo Brans was het 5e kind van Gerard Brans, de zoon van Wilhelmus Brans en Maria Janssen. Van mijn vader heb ik ooit gehoord dat zijn opa (W. Brans) in 1883 vermoord is toen hij schipper was. Ik herinner me nog de slijter-winkels van (kinderen van) De Grood en De Vries (of andersom) op de hoek van resp. Berg en Dalseweg/Dominicanenstraat en Tooropstraat/Mesdagstraat. Mijn vader had een sigarenwinkel hoek Daalseweg/Van Langeveldstraat. Hij vertelde ook wel eens dat hij als klein kind onder de tap van het café sliep. Dat moet dan wel het café van Wed. De Vries zijn geweest.
Reactie 2:

Rob Essers, 08-05-2014: Over de doodsoorzaak van Wilhelmus Fredrikus Brans (Millingen 28 maart 1848 – Rotterdam 8 maart 1883) heb ik niets kunnen vinden. In het Nieuws van den Dag van vrijdag 8 maart 1883, 2e blad, staat het volgende korte bericht:

Het Rotterdamsch Nieuwsblad No. 1521 van dezelfde datum geeft op pagina 2 wat meer details:

Uit de overlijdensakte No. 991 die op 10 maart 1883 in Rotterdam is opgemaakt, blijkt dat het om 34-jarige schipper Wilhelmus Fredrikus Brans gaat die in de akte Fredrik Wilhelm Brans wordt genoemd. Hij zou op 8 maart 1883 ’s middags om twaalf uur aan de Zalmhaven in Rotterdam zijn overleden.

Bedoeld worden de datum en het tijdstip waarop het in verregaande staat van ontbinding verkerende lijk is aangetroffen. De stoffelijke resten zijn blijkbaar geďdentificeerd door stiefvader Albertus Geerts, koopman te Nijmegen.

In een advertentie van zijn weduwe, stiefvader en moeder in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 13 maart 1883 staat dat Willem Brandts al sinds 25 oktober 1882 vermist werd.

De formulering "op noodlottige wijze" doet eerder denken aan een ongeluk dan aan een misdrijf. Waarschijnlijk is Wilhelmus Fredrikus Brans al in of omstreeks 25 oktober 1882 te water geraakt.
Reactie 3:

Armand Bökkerink, 08-03-2015: Bij stamboomonderzoek ontdekte ik dat mijn overgrootvader Johan Herman de Vries in Dordrecht overleed. Nu ben ik zeer benieuwd hoe hij op 17 sep 1897 (oud 34 jaar!) daar de dood heeft gevonden.
Armand Bökkerink (Kleinzoon van Frans de Vries)
Reactie 4:

Rob Essers, 09-03-2015: Van het overlijden van Johan Herman de Vries is op 17 september 1897 in Dordrecht aangifte gedaan door Arie Joannes Vellekoop en Karel Spanheim (overlijdensakte nr. 485, zie familysearch.org). De eerste aangever was huismeester van het Ziekenhuis. Blijkbaar is hij die dag om 03:30 uur in het oude ziekenhuis in de Beverwijckstraat in Dordrecht overleden. Volgens de overlijdensakte was hij zonder beroep.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: