1958-07-20

<- Back | Index | Next ->

1958-07-20.jpg

1958-07-20 Goffert zwembad

Reactie 1:

Leo Hofman: Dit is het kikkerbadje bij de Goffert, niet het Goffertbad. Wij met 6 broers en 1 zus speelden daar altijd in de jaren 50 en 60.

Reactie 2:

Dick Bertens: Beste Leo, dan bedoel jij vast dat kleine kikkerbadje bij de tennisbanen direct tegenover café-restaurant de Goffertboerderij. Het lag aan het wandelpad naar de speelwei, toch? Ook ik heb daar mijn eerste onvrijwillige duikoefeningen gemaakt. Die betonnen rand van het ondiepe badje kan ik thuisbrengen, maar de speeltoestellen (glijbanen) kan ik me niet zo herinneren. Overigens: als wij hetzelfde badje bedoelen, dan werd er in de winter op geschaatst.

Reactie 3:

Hennie Rutten: Wie heeft er niet gespeeld in het kikkerbadje ???half Nijmegen denk ik !! Het kikkerbadje waar de familie van Someren de eigenaar van was en die ook het restaurant bezaten

Reactie 4:

Willem Barten, 08-10-2010: Dit is inderdaad het kikkerbadje, ik kan me de bloedzuigers nog herinneren.
Het badje was in het midden hoogstens 75 centimeter diep en de glijbaan en de kabelbaan waren geliefd. Mijn herinnering aan dit badje stamt uit de periode eind zestiger jaren, deze foto maakt oude herinnering weer levend. Leuk!!!

Reactie 5:

Rudie van Santen, 13-10-2010: Ik ging daar ook altied swemmen met mij grootvader en met mij Tante Tonnie en ik weet nog dat se onse schoenen hadden weg genomen en daar waren ook kleine kickers in de water. De tijd was in de 1950 --1953. Groeten uit Canada

Reactie 6:

Riekie Weijers, 20-10-2010: Ja dat waren nog eens tijden in het kikkerbadje. We waren thuis met 10 kinderen en gingen een paar keer in de week daar naar toe. Dan moest je broertjes en zusjes mee slepen en kon je de hele dag op ze passen. Dan had je niet zo veel tijd voor je zelf. We gingen ook weleens met de jongens en meisjes uit de straat en dan kropen we door het gat in de heg van de speeltuin naar binnen dan had je een paar centen over en daar kochten we dan snoep voor en dan had je de dag van je leven. Ik denk dat er toen die tijd meer door het gat kropen dan een kaartje kochten. In die tijd hadden ze het niet zo breed. Als je er nu aan terug denkt was het toch een hele leuke tijd in het kikkerbad.

 
Reactie 7:

Antronette, 06-06-2014: als kind kwam ik veel met me jonger zusje vriendinetjes bij kikkerbadje dat was echt een mooie tijd jammer dat het weg is
Reactie 8:

Johnny Meuleman, 06-06-2014: Kan mij nog herinneren als kind zijnde dat er ooit een kind verdwenen was. Dagenlang stonden de kranten vol van, later hoorde (?) ik dat ze het kind in een oude diepvries daar gevonden hadden, heel tragisch, dat heeft indruk op mij gemaakt toen. Wie weet hier nog iets van of zit ik totaal verkeerd na 50 jaar?
Reactie 9:

Antronette, 29-07-2014: ja dat klopt johnny van meulenman daar hebben ze toen een kind gevonden in de vriezer dat heeft ook indruk op mij gemaakt
Reactie 10:

Johnny Meuleman, 30-07-2014: Antronette bedankt voor jouw reactie, hierbij blijkt dat mijn geheugen nog goed is. Ik was toen nog niet zover voor het grote Goffertbad, ik weet nog dat het in de zomervakantie gebeurde. Toen ze dat kind gevonden hadden ging het badje een paar dagen dicht (voor onderzoek natuurlijk). Na de opening hing er een hele andere sfeer, dat was voor mij het moment voor de grote overstap naar het grote Goffertbad.
Nu ik het over de Goffertbad heb, (zomaar een ander onderwerp) wie kan zich "Peter" nog herinneren, hij liep altijd met hele grote radio's alleen over de Goffertwei te slenteren? Dit kwam in mij op omdat elders op deze site over excentrieke figuren wordt gesproken.
Reactie 11:

Mars Franssen, 06-10-2014: Ook ik heb fijne herinneringen aan het kikkerbadje met speeltuin in het Goffertpark. Hoewel geboren in Nijmegen heb ik altijd in Nieuw Bergen gewoond, maar in de zestiger jaren woonden mijn grootouders vlak bij het park, in de Engelstraat. Met goed weer mocht ik, meestal met opa, naar de speeltuin. Hij zat dan gemoedelijk op een bankje van de zon te genieten en ik ging meteen het water in. Ik weet nog dat de bodem van het bad nogal hard was. Onvergetelijk zwaren de frambozenwaterijsjes die ik dan kreeg en het drinkfontijntje. Toen ik, nog niet zo lang geleden, moest constateren dat de speeltuin/badje was afgebroken en in een natuurpark was omgetransformeerd, had ik even het gevoel, dat mij iets was afgenomen. Ik hoop dat er nog mensen zijn met foto's van die goede oude tijd. Ik zou ze best willen zien.
Reactie 12:

Hans van den Heuvel, 07-10-2014: Hier nog een late reactie op 8.
Dat jongetje was Geertje Lassche het schijnt dat hij zich met verstoppertje spelen in een koelkast of diepvries had verstopt, van binnen af kon die niet geopend worden.
Die koelkast stond daar overigens vanwege een of andere festiviteit.
Deze informatie heb ik trouwens van zijn zusje die een paar jaar naast mij heeft gewoond.
Reactie 13:

Johnny Meuleman, 09-10-2014: Hans van den Heuvel, bedankt voor de reactie.
Ik zal zelf rond een jaar of 6 zijn geweest en Geertje was dacht ik iets jonger dan ik.
Er stond destijds wel elke dag en stukje in de krant en volgde ik met spanning, met tragische afloop.
Wat ik mij nog kan herinneren dat er destijds in de krant stond dat Geertje zich graag deed verstoppen en dat iedereen goed moest uitkijken.
Tragisch ook voor degene die op dat moment op hem pasten.
Het gebouwtje waar die vrieskist stond was destijds niet groot, daar moest je betalen bij binnenkomst, daar werd snoep en drank verkocht en de vooraad lag er dus ik ga er vanuit dat er ook altijd iemand in de buurt was.
Geertje (onschuldig en op avontuur) zal neem ik aan op een druk en onbewaakt moment naar binnen zijn geslopen en op verkenning zijn gegaan, met dit ongeluk als gevolg.
Het heeft mij wel een poos bezig gehouden.
Reactie 14:

Rene Klomp, 09-10-2014: Nu ik dit weer lees kan ik me dit ook nog goed herinneren. Ik vond nog een stukje op de voorpagina van het Reformatorisch Dagblad van 20 juli 1972 over dit tragische voorval met daarin ook alle data:
KASSIER SPEELTUIN VOND VERMISTE
JONGEN (6) IN OPSLAGKEET

Kind lag dood in oude koelkast
  NIJMEGEN — De zesjarige Geertje Lassche uit Nijmegen, die sinds zon­dagmiddag zoek was, is gisteren dood aangetroffen in een oude koelkast. Het kind moet door zuurstofgebrek om het leven zijn gekomen.
  Geertje werd gevonden door de kassahouder van de speeltuin in het Gof­fertpark.


  Deze had juist een aantal stoelen uit een keet gehaald voor het terras. Toen kort hierop de moeder van het vermiste knaapje met een helderziende kwam, besloot de man toch nog maar eens voor de zekerheid in het schuurtje te gaan kijken.
  Toen hij de oude koelkast opentrok vond hij het jongetje.
  In dezelfde schuur was maandag nog naar hem gezocht. Sinds twee dagen zochten tachtig militairen en politieagenten met honden naar het jongetje. Op verschillende plaatsen was ook gedregd.
Reactie 15:

Johnny Meuleman, 09-10-2014: Nu heb ik bij mezelf een steekje laten vallen (kun je nagaan wat de tijd met je doet), ik schreef dat ik een jaar of 6 was, FOUT !
In 1972 was ik al 13 jaar, ik wist wel dat Geertje jonger was als ik maar zo'n groot verschil.
Dus voor alle mensen, oppassen met vertrouwen op je geheugen !
Reactie 16:

Cora Meeuwisse, 10-10-2014: ja dat van dat jongetje weet ik nog heel goed. Hij woonde in de Schoolstraat in Nijmegen, een paar deuren verder dan ik woonde.
Reactie 17:

Harry Lassche, 04-01-2015: Ja, waar een spelletje 'verstoppertje spelen' niet toe kon leiden...
De vriezer (Amerikaans model met buitengreep en zelfsluitend, helaas) stond al jaren in de opslagkeet achter een grote stapel stoelen en was haast onzichtbaar. Behalve voor onze Geert, want dat joch zag overal avontuur in. Hij is ooit uit een vrachtwagencabine gehaald door een chauffeur, en had meerdere van die streken.
Vader was doodziek en moeder ging met een stuk of 7 kinderen (ook 2 buurtjongens erbij dacht ik) naar het kikkerbadje, om er met 1 minder terug te komen.
Weet wel dat de St. Josephkerk (nu Titus Brandsma) op het Keizer Karelplein bomvol zat.
Ik weet ook nog wel toen het kistje zakte op begraafplaats Jonkerbos ik de hele begraafplaats bij elkaar geschreeuwd heb, met de gedachte 'nu ben ik hem kwijt'.
Ook stond in de krant dat paragnost van der Hurk (geloof ik dat hij heette) de eigenaar-kassahouder van het kikkerbadje mr. Massa in de ogen keek en mr. Massa direct naar de opslag liep om de vriezer open te trekken.
Later werd in Groningen ofzo ook een kind vermist, grofvuil, diepvriezer ongeveer zelfde model, gewoon langs de straat, jochie net gered door een opmerkzame voorbijganger die het Geertje drama had meegekregen via landelijk nieuws.
Alles werd geregeld door de kerk, (pastoors Jeuken en Smit) van uitvaart-begrafenis, vader was ziekelijk, en zelf hadden we geen rooie cent, alleen de saamhorigheid die er was in Bottendaal toendertijd, als een warme deken, zo mooi.
Reactie 18:

Aafke Theunissen-Lassche, 22-03-2015: En nog bij het lezen van al deze reacties en een lieve broer die mij erop attent maakte van deze pagina/site kruipt het kippevel mij weer over mijn armen.

Ik was 4 toen het voorval gebeurde, en ik herinner mij nog het moment van verstoppertje spelen, de grote steen als beut, het moment van verzamelen, maar niet meer de paniek, Geert was wel vaker pleitte, gewoon zoeken!
Ik ben erg bang dat ik ook bij de koelkast was en hem heb achtergelaten zo van die heeft een plekkie nu ik nog! Maar zeker weten doe je dat niet meer met 4 jaar, en wil ik dat uberhaupt nog?
Ik weet niks meer van de dagen erna. Wel van verhalen, hoe militairen van de vierdaagse hun tijd gaven om te zoeken naar Geert en heel de goffert hebben uitgekampt, badje gedregd niks.
Het verhaal van de paragnost klopt: inktzwarte ogen had hij, vertelde mijn moeder, keek de man aan en liep door en schoof stoelen aan de kant en daarachter stond de vriezer en Geert lag daar in feutushouding, en mama mocht hem niet meer zien, herkenning ging dmv zijn zwembroekje.
De begrafenis/engelenmis niet meegemaakt. Wij (ik, Tessy en oudste zus Joke) zaten met warme chocomel en krijtbord bij de nonnen die ons opvingen.
Niet lang daarna verhuisd naar het waterkwartier, groter huis, nieuwe herinneringen maken.

En nu is de mama van Geertje terug in haar Bottendaal in een verzorgingstehuis met alzheimer, geen weet meer van Geertje, een grote airbrushfoto hangt op haar kamer gemaakt door Marco vd Bol. Ze heeft de pijn nooit een plekje kunnen geven ondanks de 6 kinderen die ze nog had. Nu neemt de ziekte de pijn bij haar weg, misschien 1 voordeel in dit hele trieste verhaal. En god heeft een of ander plan om haar heeel lang te laten wachten om haar weer te herenigen met hem. Tot dat moment is zij in haar geliefde Bottendaal waar ze het allerliefste was, en iedere zondag ben ik bij haar om een blokje te doen.
Aafke Theunissen/Lassche
Reactie 19:

Johnny Meuleman, 03-05-2015: Familie Lassche, heel erg bedankt voor jullie verhaal.
Mocht ik iets los hebben gemaakt wat niet de bedoeling was dan mijn excuses hiervoor.
Ik vond het destijds zeer aangrijpend, en nu nog blijkt wel.
Dit is het eerste wat in mij opkomt als ik het woord kikkerbadje hoor.
Ik leefde toen heel erg mee, en velen met mij.
Heel veel sterkte en nogmaals bedankt voor de uitleg.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: