11-AMvDriel_0010

<= vorige |  index  |  volgende =>

Foto 11: Oude Haven

Collectie: Patrick Aben (toegevoegd 9-4-2012)

De Oude Haven nabij de Papengas. De meeste van de hier zichtbare bedrijfs- en woonpanden worden verbouwd tot appartementen, alleen het pand uiterst links op de foto zal alsnog onder de slopershamer vallen.
Heeft u herinneringen bij deze foto? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Theo Phoelich, 12-04-2012: Oude Haven tussen Observantenstraat en Papengas. In het pand in de steigers zat vroeger de Ruiter een oudijzerhandel, rechts ervan zat smederij Jansen en links een timmerbedrijf waarvan mij de naam ontschoten is. Bij de smederij heb ikzelf van 1963 tot 1966 als lasser gewerkt.

Reactie 2:

H. van Gessel, 22-04-2012: Hallo Theo Pf. – ik denk dat, bij het ‘scheiden van de markt’ oftewel ‘bij de teloorgang van de benedenstad’ nog allerlei tijdelijk officiële en minder duidelijke bestemmingen aan de panden zijn gegeven - zeker ook oud ijzer- maar volgens mij was de Ruiter m.n. een handel in huiden en vellen (NB in 1939 nog adverterend met ‘zakken’  en eigen productie vanuit Veenendaal). Rechts van dit pakhuis/bedrijf heb jij gewerkt en dat staat aangegeven als de fijn-smederij van de gebroeders Jansen. Dus jij was een precisie-vakman ! En links zal mogelijk wel houtbewerking geweest zijn maar ik zag dat daar officieel een aannemersbedrijf NB ook al met de naam J.J. Jansen gevestigd was !!- Ongetwijfeld zullen deze (daar ?) ook een houtwerkplaats gehad hebben !

Reactie 3:

Theo Phoelich, 01-05-2012: Hoi Hr van Gessel inderdaad was er in mijn tijd -ik ben van 1947- bij de Ruiter nog een klein gedeelte huiden maar voor het grootste gedeelte bestond het toen uit oud ijzer die later is verplaats naar het industrieterrein. Ook nu je het zegt was links aannemersbedrijf Jansen maar wel de timmerwerkplaats waardoor ik mij dat ook zo herrinner. Bedankt voor de opfrissing van mijn geheugen.

Reactie 4:


Hendricus van Laanen

Frans van Laanen, 10-05-2012: Het pand uiterst links is Oude Haven 82. Daar woonden Beth Jansen de naaister, en mijn opa Hendricus van Laanen tot zijn dood in 1960. Het pand was van de fam van der Stad. Je ging de hoge stenen trap op. Dan kwam je binnen in een zeer grote entree met een prachtige marmeren vloer, dan ging je links de statige trap op dan was je in het woongedeelte, alles zeer groot en hoog. Als kind ging ik in de keuken naar de boten kijken. Je keek tussen het kantoor van de centrale op de Waal naar Lent. De zolder was enorm groot en brandgevaarlijk. Van uit de hal voor de trap was een deur naar meer woonruimtes, dan kwam je binnendoor bij de sigarenwinkel hoek Oude Havenstraat. De laatste jaren was het in bezit genomen door zwervers en junks en in brand gestoken. Ik kwam er van 1943 af. In de oorlog werden wij in de kolenbunkers van de centrale ondergebracht als we moesten schuilen. Ik heb nog steeds een aandenken van de trap, de voetenveeg.

Reactie 5:

Theo Phoelich, 13-05-2012: Hallo Frans ik denk dat je een vergissing maakt wat betreft de sigarenwinkel want op de hoek Oude Havenstraat zat aan de ene kant Beuskers (de stoppenkeet) en op de andere hoek de opslag van de Turmac. De sigarenwinkel zat op de hoek van de Papengas, daarnaast woonde wat ik me herinner Betje van Laanen.

Reactie 6:

Mark van Loon, 14-05-2012: Een fotootje van de huidige situatie volgens Google Streetview:


Van links naar rechts: het hoge pand Oude Haven 82-84, Restaurant Het Heimwee (OH76-80) op de hoek met de Papengas, dan het kleurige rijtje bruin (OH66-68), geel (OH62-64), rood (OH56-60) en blauw (OH54) op de hoek met (buiten beeld) de Oude Havenstraat Observantenstraat.

Reactie 7:

C. Hillebrand, 04-06-2012: dat sigaren winkeltje heeft inderdaad gezeten op de hoek van de Oude Haven en de Papengas. Weet niet meer hoe het heette maar weet nog wel dat het een tamelijk flinke man was die het samen met zijn vrouw runde. Ik kocht er vroeger (een jaar of 50 geleden) altijd snoep en sigaretten.

Reactie 8:

Wim Benda, 11-06-2012: Het bewuste sigarenwinkeltje werd gedreven door de fam. Gehring. Zie ook de reacties 1 en 2 bij foto Oud Nijmegen 932.

Reactie 9:

Willem J. Huurman, 04-09-2014: de oude haven nu daar staat bij "buiten beeld oude havenstraat" maar dat is de observantenstraat (ik bedoel in reactie 6).

Redactie: dat stond er inderdaad verkeerd. Het is nu gecorrigeerd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: