TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste wielervereniging

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Anno 2005 kent Nederland meer fietsen dan inwoners. Dat is niet altijd zo geweest. In de negentiende eeuw dienen de eerste fietsen vooral als speeltje voor rijke stadsmensen. Hun pleziertochtjes op het platteland vallen niet in goede aarde bij de boeren, die vrezen dat hun koeien van schrik minder melk produceren. Regelmatig worden fietsers bekogeld met mest. Geen wonder dat ze besluiten om zich te verenigen.
De eerste wielervereniging van Nijmegen is Velocitas, opgericht in 1884. Het betekent zoiets als: de snelvoetige. Nijmegen groeit in die tijd uit tot een waar wielerwalhalla, want in 1885 bouwt men achter de Vereeniging aan de Groesbeekseweg de allereerste wielerbaan van Nederland. Helaas verliest Nijmegen zes jaar later zijn leidende wielerpositie aan Arnhem en moet de wielerbaan plaatsmaken voor woonhuizen.
De Nijmeegse wielertraditie krijgt in 1930 een nieuwe impuls door de aanleg van een lemen wielerbaan achter café Groenewoud aan de Postweg. Ter gelegenheid daarvan wordt ook een nieuwe wielervereniging opgericht: de Ren- & Toeristen Club Groenewoud. De club bestaat nog steeds en is daarmee Nijmeegs oudste, nog bestaande wielervereniging. In september 2005 vieren ze hun 75-jarig bestaan. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: