TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste voetbalclub

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

In het jaar 2000 bereikte NEC de eerbiedwaardige leeftijd van 100 jaar. Net zo oud als Ajax, dat kunnen er maar weinig zeggen. Maar NEC is niet de oudste voetbalclub van Nijmegen. Al in 1888 besluiten een paar jochies uit de gegoede burgerij tot te oprichting van een cricket- en voetbalvereniging. De vereniging noemen ze Quick en het is - na HFC (Haarlemse Football Club) uit 1879 - ook één van de oudste voetbalclubs van Nederland. 
In het begin voetballen de jochies op een veldje aan de Kronenburgersingel. 's Zomers spelen ze cricket of doen ze aan atletiek. Later verhuist Quick via de St. Annastraat, Wedren en Weurtseweg naar het landgoed van villa Leliëndaal aan de Hazenkampseweg. Daar verrijst in 1918 een sportpark met een heuse tribune. Tijdens de openingswedstrijd tegen Sparta komen 4000 enthousiaste toeschouwers opdraven. Het wordt uiteindelijk 2-2.
In het Nederlandse voetbal speelt Quick een zekere, doch bescheiden rol. Quick promoveert in 1938 naar de hoogste klasse, strijdt vier maal om het nationale kampioenschap en verovert in 1949 zelfs de KNVB-beker. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 besluit Quick amateur te blijven en verhuist naar het huidige complex aan de Dennenstraat. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Louis van de Geijn, 08-12-2018: Wie kan mij helpen met informatie over de voetbalvereniging St. Anna (jaren 1920-1930)?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: