TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste vermelding

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Wie noemt Nijmegen voor het eerst in de geschiedenis? Die eer valt toe aan de Romeinse geschiedschrijver Publius Cornelius Tacitus. Rond 107 beschrijft hij in zijn bundel HistoriŽn onder andere de Bataafse opstand uit de jaren 69 en 70. In Boek V noemt Tacitus letterlijk Oppidum Batavorum en Batavodurum, twee namen van vroeg-Romeins Nijmegen. Vanaf de regeringsperiode van Trajanus (98-117) duikt ook de naam Ulpia Noviomagus op, met name op inscripties van grafstenen en militaire diploma's.
Als we de Romeinse stad even buiten beschouwing laten, vinden we Nijmegen voor het eerst terug in de annalen van Karel de Grote: 'En hij vierde kerstmis in Herstal en Pasen in de villa die Niumaga wordt genoemd. En het aantal jaren werd 777.' In de volgende eeuwen verschijnt Nijmegen in de archieven als Neomagum, Neumagum, Neumaiam, Nimagna, Nimagumque, Niwimagun, Novimachium, Novimagum, Novimaium, Noviomaco, Noviomagum, Nuimagun, Numaga, Numaia, Numege, Nunmagen en Nuvimagon. Plus de vele Latijnse vervoegingen. De naam Nymegen zien we pas voor het eerst in 1233. Op de afdruk van een stadszegel. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: