TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste straat

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

De oudste Nijmeegse straatnaam die we tegenkomen in de archieven stamt uit 1334: de Hesestraet (Hezelstraat). De Hezelstraat maakt deel uit van een oude Romeinse route van Keulen naar de Noordzee. In Nijmegen liep de Romeinse weg van de legerplaats in Nijmegen-Oost via de Berg en Dalseweg, Burchtstraat en Hezelstraat naar de stad Ulpia Noviomagus in het Waterkwartier. Haaks hierop liep een weg van het Valkhof via de Hertogstraat, Heijendaalseweg en Driehuizerweg richting Maastricht en Tongeren. De Hertogstraat heette vroeger 'Hertsteeg', wat weer een verbastering is van heerweg. En een heerweg is een Romeinse legerweg. De naam Hertogstraat is dus zelf niet zo oud, maar verwijst wel naar zijn eigen tweeduizendjarig betaan.

Er zijn meer kandidaten. Ten oosten en westen van Nijmegen komen we de naam 'Koningsweg' of 'Koningsstraat' tegen. De weg door Beek heette vroeger Koningstraat en ook nu nog duikt de naam tussen Beuningen en Beneden-Leeuwen verschillende keren op. De naam van de weg zou volgens sommigen verwijzen naar Karel de Grote en stamt mogelijk uit de 9e eeuw. Volgens anderen is de weg ouder, misschien wel Romeins. Ook Nijmegen kent een straatje op deze route: de Oude Koningstraat in de Benedenstad. Hij ligt precies in het verlengde van de Steenstraat, ook al zo'n oeroude naam. 'Steen' verwijst naar bestrating, wat in de Middeleeuwen iets heel bijzonders was. Als middeleeuwers een weg zo noemden, moet hij toen al heel oud zijn geweest. De Oude Koningsstraat en Steenstraat maken dus net als de Hezelstraat een goede kans op de titel Nijmeegs oudste straatnaam. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: