Sporthal

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste sporthal

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Indoorsporten staan tijdens de Olympische Spelen op het vaste programma. Toch bestaan ze nog niet zo lang. Voor indoorsporten heb je namelijk indoor-accommodatie nodig en dat is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Neerlands eerste sporthal verrees pas in 1963. Voor die tijd was men voor de reguliere zweetproductie aangewezen op de buitenlucht of - in noodgevallen - op gymzaaltjes. Het eerste elftal van NEC trainde bij slecht weer soms in de achterzaal van een café.
Toen de geneugte van een overdekt sportveld een algemeen maatschappelijk draagvlak veroverde, kwam de overheid in actie. Eind jaren zestig liet de gemeente sporthallen bouwen in Meijhorst, Hengstdal en Neerbosch-Oost (nu de Vocasa-hal). De oudste sporthal is echter vrucht van een particulier initiatief en staat aan de Nieuwe Mollenhutseweg in Grootstal. De hal dateert van 1965 is van het Pelikaan-type, een beroemde stijl uit de geschiedenis van de sporthalarchitectuur waarin bijvoorbeeld ook de Arnhemse Rijnhal is opgetrokken. Overigens refereert de naam niet aan enige dierlijke gelijkenis, maar aan de producent ervan. Inmiddels is de hal bejaard en versleten. Maar het gebouw mag zijn leven nog even rekken en dient als tijdelijk onderkomen voor de gesloopte sporthal Hengstdal. In 2005, na de oplevering van het nieuwe sportcomplex in Oost, zal sporthal Grootstal alsnog van de aardbodem verdwijnen. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.