TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste schouwburg

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Reeds de Romeinen kenden een rijke traditie aan opvoeringen van theaterstukken, zoals komedies en tragedies. Normaal vond dat plaats in een speciaal daarvoor gebouwd theater, maar zo'n gebouw is in Romeins Nijmegen nooit gevonden. Grote kans dat deze culturele hoogstandjes werden opgevoerd in het amfitheater in Nijmegen-Oost, ter afwisseling van de wat platvloersere gladiatorengevechten.
De eerste echte schouwburg stamt uit 1838. Daartoe werd speciaal de oude, overbodig geworden Burchtpoort afgebroken. Het classicistische gebouw, een 'stijf-Hollandsche copie van een Grieksche Tempel', stond aan het eind van de Burchtstraat, ongeveer op de plek van de huidige meubelzaak van Piet Hoefsloot. Na een modernisering in 1881 beleefde de stadsschouwburg gouden tijden. Na 1915 kreeg het echter sterke concurrentie van 'De Vereeniging', zojuist omgebouwd van herensociŽteit tot concertzaal. In 1934 besloot men de schouwburg af te breken. Behalve verouderd en verliesgevend, stond het gebouw de noodzakelijke verbreding van de Burchtstraat in de weg. Een opvolger kreeg de schouwburg pas in 1961, net als De Vereeniging gelegen aan het Keizer Karelplein. (PH)

scan006.jpg

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: