TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste school

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Het begrip 'school' zorgt altijd voor verwarring. Bedoelen we daar het gebouw mee of de instelling? 
Het oudste, nog bestaande Nijmeegse gebouw dat als school heeft gediend is de Commanderie van Sint Jan. Dit voormalige klooster aan de Franseplaats stamt uit 1196. Vanaf 1651 huisvestte het de Kwartierlijke Academie, een van de eerste universiteiten van Nederland. Lang duurde dat niet, want in 1672 sloot men alweer de deuren. Pas in 1923 keerde er weer een universiteit terug in onze stad.

De oudste, nog bestaande onderwijsinstelling is zonder twijfel het Stedelijk Gymnasium. Dit is de rechtstreekse opvolger van de middeleeuwse Latijnse School. Paus Innocentius III bepaalde in 1215 dat alle kerken iets moesten doen aan onderwijs. Het eerste Nijmeegse schooltje zal daarom aan het Kelfkensbos hebben gestaan, vlakbij de toenmalige St. Gertrudiskerk. Na de inwijding van de St. Stevenskerk in 1275 verhuisde de school naar een hoekje op het Stevenskerkhof. In 1544 werd de school volledig herbouwd. Dat gebouw staat er nog altijd, maar leerlingen zult u er niet aantreffen. De Latijnse School kreeg in 1842 de naam 'Stedelijk Gymnasium' en verhuisde in 1881 naar een compleet nieuw onderkomen aan de Kronenburgersingel. Maar na vijftig jaar was dat gebouw versleten en moest het Gym verkassen naar de voormalige Rijkskweekschool aan de Van Schevichavenstraat, tegenover het postkantoor. Vier jaar geleden verhuisden de leerlingen weer terug naar de Kronenburgersingel. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: