TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste riool

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Lange tijd heeft Nijmegen het genot van een rioolstelsel moeten ontberen. Nijmeegse uitwerpselen stroomden in straatgoten van de Boven- naar de Benedenstad, waar ze een smerig broeinest vormden voor allerlei ziektes en epidemieŽn. Pas in 1885 kwam daar verandering in met de aanleg van een riool. Dat liep vanaf de zojuist aangelegde Berg en Dalseweg via de Van der Brugghenstraat, Van Broekhuijsenstraat, Ziekerstraat, Houtstraat en Begijnenstraat naar de Waal. Het riool was 1700 meter lang en grotendeels gemaakt van beton. Het laatste stuk, onder de Benedenstad, kreeg een speciale aanpak. Door de lage ligging stroomt het Waalwater bij een hoge rivierstand een heel eind de rioolbuis in. De laatste 300 meter zijn daarom uitgevoerd in gietijzer, een hele klus in die tijd. Het gietijzeren riool functioneert nog steeds.
Toch verbleken deze rioolactiviteiten bij de inspanningen van de Romeinen. 1800 jaar eerder legden zij al een verfijnd rioolstelsel aan in en rond het legioenskamp op de Hunerberg in Nijmegen-Oost. Archeologen vonden hier talloze aardewerk buizen en een overdekte geul van natuursteen. Ongetwijfeld hebben de Romeinen in de stad Ulpia Noviomagus ook zo'n rioolstelsel aangelegd, maar dat is nog niet teruggevonden. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactie 1:

Janny Elbers, 28-12-2021: over de tijd dat het rioolstelsel Nijmegen nog geen rioolstelsel had, is een verslag (pdf) te lezen op de website van het Kwartier van Nijmegen: Nijmegen onhygiŽnische toestanden 1891-1895 - Jaarverslagen Medische Politie en Gezondheidscommissie.
Door dit verslag krijgt men een goed beeld hoe de mensen in die tijd woonden en de oorzaak van ziekten hierdoor ontstonden.
Van de straten zijn op internet foto's te vinden op verschillende site's.
Komt je familie uit Nijmegen dan moet je dit echt lezen. Zonder verleden is er geen heden. Daarom mogen wij zo luxe leven. Onze voorouders hebben de wegen voor ons geplaveid.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: