TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste park

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Onze zoektocht naar het oudste park van Nijmegen lijkt niet zo'n moeilijke opgave. Het eerste officiėle park van Nijmegen is te vinden op het Valkhof. Na de sloop van de Valkhofburcht in 1795 legde Johan David Zocher hier een romantisch landschapspark aan, een van de eerste in heel Nederland. 
Lang voor de aanleg van het Valkhofpark kende Nijmegen echter al flinke lappen 'kunstmatige natuur'. Geen openbare parken, maar aangelegde tuinen op landgoederen van rijke buitenhuizen. Willem van Schuylenburg begon al rond 1690 het landgoed de Dukenburg te verbouwen naar voorbeeld van het Franse hof te Versailles. Van de imposante tuin rest niets meer dan de oprijlaan (nu de Oude Dukenburgseweg) en delen van een 600 meter lang kanaal (tussen Tolhuis en Meijhorst).
Wellicht nog iets ouder is landgoed Heyendaal, waarvan sommige elementen nog tussen de universiteitsgebouwen te vinden zijn, zoals de met statige beuken geflankeerde oprijlaan naar villa Oud-Heyendaal. Iets minder oud, maar wel beter bewaard gebleven, is het nabijgelegen sterrenbos van Park Brakkestein. Het stamt uit 1720-1750 en nog altijd verpozen er mensen onder dezelfde bomen als weleer. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: