TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste padvinders

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Robert Baden-Powell streed als Engels militair tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De verschrikkingen van die oorlog brachten hem de overtuiging dat de jeugd een vreedzamere toekomst moest hebben. In 1907 start hij een beweging waarin de jeugd zelf kan werken aan een betere wereld. Wereldwijd worden jeugdgroepen opgericht onder de naam 'padvinders'. De eerste padvindersgroep van Nijmegen stamt uit 1911 en heet simpelweg Eerste Nijmeegse Padvinders Groep. In 1916 opent Prins Hendrik III het nieuwe clubhuis aan de Kwakkenbergweg, vlakbij de Korte Torenweg. In 1930 gaat de groep Keizer Karel heten en krijgt concurrentie van enkele katholieke verenigingen en meisjesafdelingen. De padvindersbeweging wordt ongekend populair, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog verbieden de Duitsers al hun activiteiten. In het geheim blijven sommige padvinders zich toch inzetten - één Nijmeegse padvinder vindt de dood als hij op het Mariënburg een gewonde soldaat probeert te helpen.
In 1973 fuseren alle landelijke padvindersorganisaties tot Scouting Nederland. Per stad of regio blijven wel verschillende scoutinggroepen actief, zo ook in Nijmegen. Nijmeegs oudste - Keizer Karel - bivakkeert tegenwoordig aan de Sophiaweg 430. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: