TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste lantaarnpaal

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Nijmegen is niet alleen de eerste stad van Nederland, maar ook de eerste stad met elektrische openbare verlichting. Al vanaf juni 1886 kon de Waalkade zich baden in het flikkerende schijnsel van vier elektrische lantaarns. In die tijd een regelrechte sensatie. Toch duurde het nog jaren voordat alle 600 Nijmeegse gaslantaarns uit het straatbeeld verdwenen. De lantaarn-opstekers hadden voorlopig nog genoeg werk.
Weinig van de Nijmeegse verlichtingsgeschiedenis is bewaard gebleven. Zo'n 25 jaar geleden kwam er op de zolder van het gemeentehuis een originele gaslantaarn tevoorschijn, zonder paal. Na aanpassing voor elektrisch gebruik kreeg de lantaarn een tweede leven in het doorloopje van de Stikke Hezelstraat naar de Stevenskerk. De lantaarn is mogelijk honderd jaar oud.
Wie de oudste, nog bestaande lantaarnpaal wil omarmen, moet daarvoor naar de Steinweglaan in het Goffertpark. Zo'n 70 jaar geleden stond de paal op de Ganzenheuvel, voor de winkel van Dirk Katje. Het is een zogeheten tuimelpaal. Als er een nieuwe lamp in moest, kon je de paal in zijn geheel kantelen. Hoogwerkers waren er nog niet. Het armatuur is inmiddels vervangen, maar de paal is origineel. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: