TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste klooster

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Hoewel Nijmegen al in de vierde eeuw christelijke inwoners kende, verrees het eerste klooster pas rond het jaar 1200. Welk precies het eerste is, weten we niet. De Commanderie van Sint Jan (1196) is niet echt een klooster, maar een pelgrimshuis met een ridderorde (de Johannieters) als eigenaar. Betere papieren heeft het Nonnenklooster aan de Nonnenstraat. Dat is rond dezelfde tijd ontstaan, maar in de nevelen der geschiedenis geheel verdwenen.
Nijmeegs gedwongen bekering tot het protestantisme (in 1591) heeft bijna alle sporen van het authentieke kloosterleven uitgewist. Toen in de negentiende eeuw de godsdienstvrijheid eindelijk werd hersteld, veerde het Nijmeegse katholicisme weer helemaal op. Als eerste congregatie vestigden hier in 1829 de Zusters van het Gezelschap Jezus Maria Jozef, beter bekend als de zusters JMJ. Ze kregen veel bekendheid door hun grote verdienste voor het katholieke onderwijs. Een klooster hadden ze niet, want ze waren in het begin nog maar met z'n drieŽn. Het eerste echte klooster verrees in 1851 aan de Dennenstraat in Neerbosch. Opdrachtgevers waren de Dominicanessen van de Heilige Familie, beter bekend als de Rosastichting. Het gebouw bestaat nog steeds en heeft nog altijd dezelfde eigenaar. (PH)

rosa005.jpg

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: