TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste fotograaf

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

De ontwikkeling van de fotografie kent een weinig verheffende start. De eerste fotografen zijn rondtrekkende artiesten die hun product als een soort kermisattractie aan de man proberen te brengen. We kennen uit de jaren 1843-1846 Nijmeegse bezoekjes van artiesten met buitenlandse namen als Auvry en Guyard. De eerste fotograaf met een vast atelier is Julius Schaarwächter, die zich in 1852 vestigt aan de Houtstraat. Beroemdste Nijmeegse fotograaf is zonder twijfel C.A.P. Ivens, de vader van de latere cineast Joris. C.A.P. Ivens runt een fotozaak aan de van Berchenstraat met filialen in Den Haag, Groningen en Amsterdam. Zijn zaak in Amsterdam fuseert tot CAPI-Lux en groeit uit tot een groot, internationaal bedrijf met meerdere dochterondernemingen. Helaas sneuvelt de keten van consumentenwinkels.
Een vroegere medewerker van C.A.P. Ivens, A.M. Verweij, begint in 1938 een eigen zaak aan de Groenestraat. Deze zaak bestaat nog steeds, net als zijn filiaal aan Plein 1944. De oudste fotozaak moeten we echter zoeken aan de Korte Nieuwstraat, tussen de Burchtstraat en het stadhuis. Dat is de rechtstreekse voortzetting van fotoatelier Grijpink uit 1908, toen nog gevestigd aan de Stijn Buijsstraat 4. (PH)

Met dank aan Kees Leseman. 

img062.jpg

C.A.P. Ivens aan de Van Berchenstraat

klik hier voor een overzicht van fotografen in Nijmegen

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: