TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste familie

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Het bepalen van Nijmeegs oudste familie is geen eenvoudige klus. We weten dat hier 7000 jaar geleden al mensen rondliepen, maar was dat familie? In Zuid-Engeland vergeleek men onlangs het DNA van een man uit de IJzertijd met het DNA van huidige bewoners uit de omgeving. Sommige bewoners bleken rechtstreekse afstammelingen te zijn van hun 2500 jaar oude streekgenoot. Zon experiment zou ook in Nijmegen niet misstaan. Met duizenden Romeinen en Bataven ligt hier een schat aan DNA begraven. Heeft u geen Bataafse voorouders? Geen nood, u bent waarschijnlijk wel familie van Karel de Grote. Kennelijk was Karel nogal vruchtbaar, want genealogen hebben berekend dat vrijwel alle bewoners van West-Europa nazaten van hem moeten zijn. Helaas kunnen we dat niet bewijzen, omdat uit die periode nauwelijks archieven zijn. In de Middeleeuwen hadden de meeste mensen niet eens een vaste achternaam. En omdat de toch al schaarse archieven ook nog af en toe in brand vlogen, kunnen we niet zo heel ver terug in de tijd om rechtstreekse familiebanden aan te tonen. De oudste waarbij dat gelukt is in Nijmegen, is de familie Hengst. Deze naam duikt voor het eerst op in 1577. Onafgebroken wonen ze sindsdien in onze stad. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Frederiek Reiners, 17-03-2015: Wat leuk, dat de familie Hengst de oudste gevonden is. Mijn oma van mijn moeders kant, stamt van die familie Hengst af. Ze heette Wilhelmina Johanna Hengst. Ik wist van mijn moeder al dat de familie blauw bloed had. Ik weet niet hoeveel Hengsten er nog in de stad wonen en of mijn oma broers had. Op mijn heritage kunt u inderdaad de hele bloedlijn volgen: MF Reiners
Reactie 2:

M. van Romunde, 14-02-2016: Het jaartal 1577 dat boven wordt genoemd is de huwelijksdatum van Arndt Hengst.
Van hieruit heb ik een stamboom gemaakt, 14 generaties in de mannelijke lijn.
Volgens het boek >Afstemmen op Afstammen< wat door het archief in Nijmegen is uitgegeven in 1980 staat dat er in 1947 43 personen in Nijmegen woonden die deze naam droegen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: