TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste fabriek

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Nijmegen is nooit zo'n industriestad geweest, maar kent toch een interessant fabrieksverleden. De Romeinen bouwden in de eerste eeuw op de Holdeurn in Berg en Dal de allereerste fabriek van Nederland. Op grote schaal produceerden ze potten, kruiken, borden en dakpannen.
De langst levende fabriek in Nijmegen is ongetwijfeld de Dobbelmanfabriek, als we tenminste de voorlopers daarvan meerekenen. In 1733 stichten de gebroeders De Mist een zeepfabriek in de Lange Brouwerstraat. Een eeuw later komt de fabriek in handen van de firma Van der Heijden en Zn, die de allereerste stoommachine introduceert in Nijmegen. De Duitse industrieel Dobbelmann neemt in 1854 het bedrijf over. Na een brand in 1895 krijgt de fabriek een nieuw onderkomen in Bottendaal. Daar staat nog steeds een bedrijfsgebouw en een schoorsteen overeind.
Dobbelman bestaat niet meer. In 1999 moest het sluiten. Maar wat is dan de oudste, nog bestaande fabriek? Volgens de Kamer van Koophandel moeten we het niet zoeken tussen grote namen als Honig, Smit of Nimco. De oudste is een relatieve outsider: metaalbewerkingsbedrijf W. Hendriks en Zn. Begonnen in 1800 in een bescheiden fabriekje aan de Bottelstraat, inmiddels wat weggestopt op industrieterrein Westkanaaldijk: acht generaties Hendriksen schrijven meer dan twee eeuw Nijmeegse fabrieksgeschiedenis. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: