TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste boom

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Oude bomen zijn schaars. In de binnenstad van Nijmegen zul je ze niet tegenkomen. Ook daarbuiten zijn ze moeilijk te vinden. In vorige eeuwen was er nauwelijks bos in onze omgeving. Op oude schilderijen zie je mooi glooiende, maar vrijwel kale landschappen. De oudste bomen van Nijmegen zijn dan ook aangelegd. Op de oudste-bomen-lijst van de gemeente vinden we een paar fraaie Rode Beuken in Hees. Aan de Kerkstraat en Dennenstraat houden ze de nostalgie van het voormalige dorp levendig. Ze stammen uit 1750-1800. Uit dezelfde tijd dateert het sfeervolle lindelaantje op het Kops Plateau. Nijmeegs alleroudste vind je in het voormalige sterrenbos van Park Brakkenstein. Het bos is gerooid, maar de statige beukenlanen staan nog altijd fier overeind. De beuken hebben een eerbiedwaardige leeftijd van bijna 300 jaar. Enkele zijn van ouderdom gezwicht.
Buiten de stadsgrenzen verdient één bijzondere boom onze aandacht: de Kabouterboom van Beek. Deze tamme kastanje staat met een omtrek van 8,5 meter te boek als de dikste boom van Nederland. Sommigen schatten zijn leeftijd op 450 jaar. Daarmee is de Kabouterboom meteen ook één der oudsten van ons land. (PH)

Brak10.JPG

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: