TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste begraafplaats

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Begraafplaatsen zijn zo oud als de mensheid. Reeds onze prehistorische voorouders vonden het niet gepast om gestorven familieleden in de vrije natuur te laten vergaan. Als laatste rustplaats wierpen ze daarom grafheuvels op. Dit soort grafmonumenten zijn onder andere gevonden op het Kops Plateau en in de Hatertse Vennen. De eerste echte begraafplaatsen zijn aangelegd door de Romeinen. Ze begroeven hun doden langs de belangrijkste uitvalswegen, liefst vergezeld van metershoge grafmonumenten. Archeologen hebben enorme begraafplaatsen blootgelegd in heel Nijmegen. 
In de Christelijke wereld stond de kerk centraal. Iedereen wilde daarom zo dicht mogelijk bij de kerk worden begraven. En als je veel geld had, kon je zelfs een plekje binnenin reserveren. Daarvan getuigen nog steeds de vele gebeitelde grafstenen in de Stevenskerk. De Franse bezetters maakten in 1810 uit hygiŽnische overwegingen een einde aan deze gewoonte. Voortaan moesten de doden buiten de muren worden begraven. De eerste buitenmuurse begraafplaats werd in 1811 aangelegd aan de Stenenkruisstraat. Oorspronkelijke bestond deze uit drie gedeelten: voor katholieken, protestanten en Joden. Na 1925 is het grootste gedeelte geruimd en omgetoverd tot het huidige Julianapark. Een klein gedeelte van de protestantse begraafplaats bestaat nog steeds. (PH)

004P0003873.jpg

Eerder verschenen in magazine

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: