TERUGBLIK OP NIJMEGEN

Paul van der Heijden

Nijmeegs oudste archief

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Maar wat is er nog oud in Nijmegen? Elke aflevering gaan we op zoek naar onze levende geschiedenis.

Tweeduizend jaar geleden moet Nijmegen een behoorlijk archief hebben gekend. De Romeinen waren organisatorisch hun tijd ver vooruit: zo legden ze een kadaster aan waar grondeigendommen van burgers netjes stonden geregistreerd. Ook was er informatie over Nijmegenaren te vinden in Rome, waar een centraal archief plaats bood aan kopieŽn van belangrijke documenten zoals verleningen van het burgerrecht. De archieven in Nijmegen en Rome zijn helaas verloren gegaan.
In 1230 kreeg Nijmegen (opnieuw) stadsrechten. Die nieuwe status bracht de nodige administratie met zich mee. De belangrijkste stukken, zoals officiŽle verdragen, werden opgeslagen in een zware houten ladekast, de Blok. Deze kast stond in een kluisachtige nis in de Sint Stevenskerk. Het stadsbestuur achtte deze plek brandveiliger dan het toenmalige stadhuis - de kans op stadsbranden in middeleeuws Nijmegen was immers levensgroot. Na klachten over de staat van conservering van de archiefstukken verhuisde de Blok in 1848 alsnog naar het stadhuis. In 1940 bracht men de laden van de Blok met de volledige inhoud naar het nieuwe stadsarchief in de MariŽnburgkapel. De kast bleef achter op en ging vier jaar later, samen met het stadhuis, in vlammen op. De laden van Nijmeegs oudste archiefkast overleefden de oorlog en zijn momenteel te bewonderen in Museum het Valkhof. (PH)

Eerder verschenen in magazine

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: