Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Dagblad De Gelderlander, bijlage De Ondernemer vrij 19 jan. 2007

Noviomagus.nl in het blauw

Precies zoals we van VBO-voorzitter Chris de Klein gewend zijn, had hij héél veel woorden nodig om te duiden wie dit jaar het Blauwe Steentje zou krijgen, of, officiële gezegd, wie wegens grote verdiensten voor de (binnen)stad zou worden opgenomen in de Broederschap van de Blauwe Steen.
Eind december sprak De Klein zijn leden en gasten toe. Eerst wat steken onder water naar hen die het niet zouden worden. Toen wat pappen-en-nat-houden richting lieden waar het VBO nog jaren mee door één deur moet kunnen. En dan nadert hij de kern van de zaak. "Hij bestiert een club van liefhebbers die materiaal over de Nijmeegse identiteit, het leven in Nijmegen in al zijn facetten verzamelt op een bijzonder manier. En dan vervolgens de verzamelde kennis behouden doet blijven én overdraagbaar maakt naar volgende generaties! Hij en zijn medewerkers schrijven Nijmeegse geschiedenis. Neen, wat zeg ik, ze maken Nijmeegse geschiedenis.
Wie zijn geschiedenis niet kent, kan het heden niet doorgronden noch zijn toekomst richting geven. Daarin ligt de 'marktwaarde' van het werk, de prestaties van onze kandidaat en zijn team." (...) "Meer dan de beste professionele communicatiecampagne voor de stad kan realiseren, dat lukt onze man en zijn jongens met hun werk: Nijmegen wereldwijd uitdragen, positieve PR voor de stad en ook nog aangenaam verpakt, prettig te consumeren." (...)"Dames en Heren, samengevat, het bijzondere karakter dat deze uitverkiezing typeert ligt hierin: Verhalen, monumenten, kunst, architectuur, geschiedenis van en over de stad, belevenissen van Nijmeegse families, gearchiveerd als de ingrediënten voor het beeld van de stad dat ons geheugen herbergt en ons inspireert voor de toekomst. (...) Onze laureaat 2006, drager van de Blauwe Steen is dan ook de Stichting Noviomagus.nl met hun unieke historische website onder leiding van Henk Kersten!"

Noviomagus in het blauw 2

Voordat Henk Kersten, als leider van die inderdaad fantastische website Noviomagus.nl die machtig veel Nijmeegse geschiedenis herbergt, geknield op de echte Blauwe Steen op de Burchtstraat zijn Blauwe Steentje in ontvangst mocht nemen, voerde hij eerst het woord. Om te zeggen, natuurlijk, dat hij blij verrast was en dat de eer niet alleen maar hemzelf betrof, maar zijn hele team, bestaande uit Hylke Roodenburg, Mark van Loon, Beppie van der Heijden, Anna Simon, Jacqueline Halderit, Hans Giesbertz en Marcel Degen. Waarna het de eer was aan de voorzitter van de Broederschap, oud-wethouder Dick Wijte (mr.drs. Th.E.M. Wijte, tegenwoordig rechter-plaatsvervanger in Dordrecht en voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug), om Henk Kersten 'de versierselen' (Blauwe Steen in das-speldvorm, gemaakt door juwelier Peter Stal) op te spelden.

Noviomagus in het blauw 3

Handig hoor, om de baas van Noviomagus.nl tot Blauwe Steendrager te benoemen. Zo ben je er zeker van dat die Blauwe Steen een vaste plek krijgt op de historisch meest verantwoorde website over Nijmegen en de Nijmegenaren. Een paar dagen na de benoeming, stond er al een lijstje op Noviomagus.nl van leden van de Broederschap van de Blauwe Steen. Historisch-wetenschappelijk verantwoord mét het jaartal van benoeming. (....)

(Bron: © Dagblad De Gelderlander)

terug

Reactie 1:

Dick Wijte (CDA), 15-07-2017: In 1983 viel mij -als wethouder van Economische Zaken- de eer te beurt als eerste onderscheiden te worden met de Blauwe Steen, onder meer vanwege de verdiensten in het kader van de verplaatsing van de Nijmeegse weekmarkt naar de Burchtstraat in 1983.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.