Welkom op Noviomagus.nl een rijk aan historie. Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Dagblad De Gelderlander zat. 23 dec. 2006

ARCHIEVEN.NL PRIJS 2006

Beste website is 

van Noviomagus

Door onze verslaggever

NIJMEGEN • De Nijmeegse website Noviomagus.nl is de beste en meest informatieve van Nederland. Daarom is Noviomagus gewaardeerd met de Archieven.nl Prijs 2006.

Het is voor de eerste keer dat een dergelijke prijs wordt toegekend aan instellingen die zich met archieven en geschiedenis bezighouden.
Bij Archieven.nl zijn de meeste Nederlandse archiefdiensten en historische verenigingen met een website aangesloten. Stichting Noviomagus is door de historische vereniging Numaga voorgedragen voor deze prijs.
„Ik wist niet dat we voorgedragen waren", zegt Henk Kersten, initiatiefnemer van Noviomagus.nl. „In mei kreeg ik van Ar-chieven.nl te horen dat we aangemeld waren. In eerste instantie had een lid van Numaga ons op persoonlijke titel opgegeven. Later heeft het hele bestuur van Numaga zich erachter gesteld."

Noviomagus is in 2000 begonnen met de site. Henk Kersten wilde in eerste instantie oude ansichtkaarten van Nijmegen op de site plaatsen. „Met nieuwe ernaast vanuit hetzelfde camerastandpunt genomen." Maar de site werd steeds uitgebreider. Kersten: „Waar het ons om gaat, is particuliere archieven via de site openbaar maken. Er is zo veel materiaal bij mensen thuis dat allemaal onbekend blijft en dat is doodzonde. Via onze site kunnen bezoekers met heel ander materiaal kennis nemen van de Nijmeegse historie. Vaak gaat het om spullen die voor echte archieven niet interessant zijn, maar die mensen wel heel leuk vinden om te weten."

Door het succes is Noviomagus uitgegroeid tot een historische website met allerlei interactieve mogelijkheden. „Juist die interactie was voor Archieven.nl aanleiding ons de prijs toe te kennen", weet Henk Kersten. De Archieven.nl Prijs kent twee categorieën: beste website van een archiefdienst en beste website van een historische vereniging. Er deden in totaal vijftig historische verenigingen mee.
De jury is volgens haar rapport met name enthousiast over de grote hoeveelheid informatie die de Nijmeegse website bevat. Veel van dergelijke websites zijn naar 'binnen' gericht. 'De website van Noviomagus.nl is juist gericht op de bezoeker van de website', aldus het juryrapport. Noviomagus krijgt een bedrag van 845 euro en een oorkonde die in januari 2007 wordt uitgereikt in Groningen.

De voorpagina van de website van noviomagus.nl. De Nijmeegse website is bekroond met de Archieven.nl Prijs 2006. Het is voor het eerst dat deze prijs is toegekend.

(Bron: © Dagblad De Gelderlander)

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.