Ubbergseweg

De weg van Nijmegen naar Ubbergen is al zeer oud - mogelijk uit de Romeinse tijd - en maakte in de late Middeleeuwen deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Nijmegen en het Duitse Kleve. In het begin van de 19de eeuw werd de Rijksstraatweg Nijmegen-Keulen over de Ubbergseweg geleid en nam het belang van de weg opnieuw toe.
De Ubbergseweg liep tot omstreeks 1880 vanaf de Hunnerpoort - waar hij aansloot op de Voerweg - min of meer parallel aan het Meertje naar Ubbergen. Na de sloop van de stadsmuren en -poorten werd het eerste stuk van de weg (tot aan de kruising met de Ooijsedijk) iets naar het noorden verlegd, zodat hij aansloot op de Waalkade. De oude verbinding met de Voerweg kreeg de naam Oude Ubbergseweg.
In de jaren '30 van de vorige eeuw werd de Waalbrug gebouwd. Voor de aanleg van het talud voor de oprit van de brug moest het begin van de Ubbergseweg opnieuw naar het noorden worden verlegd. Een laatste ingrijpende verandering vond plaats in de jaren '60, toen de weg in tweeŽn werd geknipt door de aanleg van de N325.

aubb004.jpg ubb001.jpg ubb002.jpg ubb003.jpg ubb005.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: