Tunnelweg

Op 1 juli 1966 werd in Nijmegen de langste stationstunnel van Nederland geopend. Met de bouw van de 211,08 meter lange tunnel onder het station en het spoor door veranderde de gehele ruimtelijke structuur van het stationsgebied.
De Tunnelweg werd deels aangelegd in de kuil van de vroegere gasfabriek. Hij begint op de kruising met de Kronenburgersingel, Van Berchenstraat, Smetiusstraat en Nassausingel en eindigt 625 meter verderop op de bijna even drukke kruising met de Krayenhofflaan, Marialaan, Tweede Oude Heselaan en Koninginnelaan. De weg leverde een snellere verbinding op tussen Nijmegen-West en het stadscentrum.

tunnel001.jpg tunnel002.jpg

terug

Reactie 1:

Theo Janssen, 31-10-2008: Bijgaand een foto van een maquette van het tunnelplan onder het station.
Collectie Th. Janssen, met dank aan de Fam. Eilander.

Reactie 2:

Rob Essers, 02-11-2008: De Tunnelweg begint niet bij de Nassausingel, maar ca. 75 meter verderop. Het eerste gedeelte heet nog altijd Spoorstraat, behalve twee rijstroken.

Volgens het raadsbesluit d.d. 15 juni 1966 begon de Tunnelweg bij de splitsing van de Spoorstraat. De noordelijke en zuidelijk op- en afrit naar het station hadden aanvankelijk allebei de naam Spoorstraat, evenals het eerste gedeelte tussen Nassausingel en Tunnelweg.

Op 23 november 1972 besloot de gemeenteraad het zuidelijk deel van de Spoorstraat tussen Stationsplein en Nassausingel de naam Burg. Hustinxstraat te geven (per 8 december 1972). Dit heeft geleid tot de merkwaardige situatie dat bij de Nassausingel twee rijstroken aan de zuidkant van de Spoorstraat de naam Burg. Hustinxstraat hebben. Alle andere rijstroken heten nog altijd Spoorstraat (zie afbeelding).

Binnenkort krijgt het aangrenzende gedeelte van de Nassausingel de naam Quackplein. Helaas heb ik de commissie straatnaamgeving er onlangs niet van kunnen overtuigen dat het verstandig is om ook de begrenzing van de Burg. Hustinxstraat, Spoorstraat en Tunnelweg aan te passen.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: