Het Stationsplein:

Het eerste treinstation van Nijmegen werd in 1865 in gebruik genomen, bij de opening van de spoorlijn naar het Duitse Kleve. Het station lag net buiten de toen nog ommuurde stad, ongeveer ter plaatse van het huidige concertgebouw De Vereeniging.
In 1879 werd de spoorlijn in westelijke richting verlegd en aangesloten op de spoorlijn naar Arnhem, die op 12 juni van dat jaar werd geopend. Er kwam een tijdelijk stationsgebouwtje, even ten noorden van het huidige station. Het Stationsplein had inmiddels al vorm gekregen. Aan de oostzijde van het plein werden enkele statige hotels gebouwd en aan de westzijde verrees in de jaren 1892-1894 een nieuw stationsgebouw. Dit fraaie gebouw werd in 1944 grotendeels verwoest. Ook de hotels overleefden de oorlog niet.
Na de Tweede Wereldoorlog verloor het plein veel van zijn beslotenheid, met name door de aanleg van de stationstunnel in het begin van de jaren '60. Het plein werd naar het noorden toe verlengd en werd via de brede Stieltjesstraat verbonden met de Kronenburgersingel. Rondom het plein verrezen moderne flatgebouwen. Op de plaats van het Oranjehotel lag tientallen jaren een plantsoen, totdat hier halverwege jaren '70 kantoorgebouw Metterswane werd gebouwd.
In 1999 werd het Stationsplein flink onder handen genomen. Over het resultaat is men niet onverdeeld tevreden.

stationspl001.jpg stationspl002.jpg stationspl003.jpg stationspl004.jpg stationspl005.jpg
stationspl006.jpg stationspl007.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: