Sint-Stevenskerkhof:

Rondom de Sint-Stevenskerk ligt het gelijknamige hof, dat vroeger deels als kerkhof dienst heeft gedaan. Vooral ten westen en ten zuidoosten van de kerk zijn in de loop der eeuwen vele honderden Nijmegenaren begraven. Alleen arme stadsgenoten, wel te verstaan, want de rijken lieten zich bij voorkeur Ūn de kerk begraven.
De graven werden meestal met houten kruizen gemarkeerd en doordat deze vrij snel gingen rotten, bleef van het kerkhof niet veel meer over dan een kale vlakte. Wanneer het kerkhof vol was, moest het met aarde worden opgehoogd.
Het Sint Stevenskerkhof was oorspronkelijk alleen te bereiken via de Kerktrappen I en II (nu respectievelijk de Zuider- en Noorderkerktrappen) en de Kerkboog. Roosters in de straat moesten verhinderen dat het vee, dat los door de stad liep, het kerkhof kon betreden.
Vanaf 1810 mochten doden niet meer binnen de stadsmuren worden begraven en begon men met het ruimen van de graven rondom de Sint-Stevenskerk. De beenderen werden overgebracht naar de begraafplaats aan de Stenenkruisstraat. Door de afgravingen werd het westelijke deel van het kerkhof met een aantal meters verlaagd. Daarna werd het terrein om de kerk geheel met keitjes bestraat.
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog veranderde het Sint Stevenskerkhof grotendeels van aanzicht. Bij het bombardement van 22 februari 1944 ging de bebouwing aan de zuidwestelijke zijde geheel verloren. In de daaropvolgende jaren werden nog vele huizen ten westen en ten noorden van de kerk afgebroken. Pas in de jaren '70 en '80 werden de zo ontstane 'gaten' in de bebouwing weer opgevuld met nieuwbouw.
Na de oorlog werden drie nieuwe doorgangen tussen het Sint Stevenskerkhof en de omliggende straten gecreŽerd. De eerste ontstond door de sloop van enkele panden aan de Achter de Hoofdwacht, ergens in de periode 1944-1946. De tweede nieuwe doorgang ontstond rond 1965 door de sloop van twee smalle huizen aan de Stikke Hezelstraat en een pand aan het Sint Stevenskerkhof zelf. De laatste doorgang kwam gereed bij de bouw van de Petrus Canisiusschool in 1981.

ststevensk001.jpg ststevensk002.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: