Oranjesingel

In 1874 kreeg Nijmegen de toestemming om zijn stadswallen te slechten. Het 'maanlandschap' van verdedigingswerken rondom de stad werd in ruim een kwart eeuw omgevormd tot prachtige villawijken met brede straten en veel groen. De Oranjesingel, bestaand uit een brede hoofdweg in het midden en aan weerszijden een groenstrook en een ventweg, werd een van de breedste wegen in de eind 19de-eeuwse stadsuitleg: de afstand tussen de huizenwanden aan weerszijden van de straat bedraagt liefst 65 meter.
De singel werd genoemd naar het vroegere Oranjebastion, een vooruitspringend vijfhoekig verdedigingswerk dat rond 1600 was gebouwd ter plaatse van de huidige Arksteestraat.
De panden aan de Oranjesingel zijn voornamelijk tussen 1890 en 1910 gebouwd. Terwijl de gebouwen aan de noordzijde van de straat zeer uitbundig zijn vormgegeven, is de zuidzijde (die later is bebouwd) in het algemeen wat soberder, maar niet minder statig.
Voor het verkeer had de Oranjesingel aanvankelijk geen grote betekenis. Lange tijd bleef de weg het domein van flanerende voetgangers en van paard en wagen. Vanaf 30 juni 1889 reed de stoomtram Neerbosch-Nijmegen-Beek dagelijks 26 keer door de straat, totdat de lijn op 31 december 1911 werd opgeheven. Pas na de opening van de Waalbrug in 1936 werd de singel een belangrijke verkeersader. Maar kon de brede Oranjesingel het wegverkeer toentertijd nog goed verwerken, tegenwoordig staat het verkeer er regelmatig muurvast.

oranjes001.jpg oranjes002.jpg oranjes003.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: