Nieuwe Markt

Rond 1880 werd direct ten westen van de middeleeuwse binnenstad een groot plein aangelegd: de Nieuwe Markt. Het plein strekte zich uit van de Lange Hezelstraat tot aan het Waalplein (nu de Oude Haven) en was ongeveer honderd meter breed. Vooraan, nabij de Lange Hezelstraat, werd in 1882 de Korenbeurs geopend, waar aanvankelijk alleen graan, maar later ook vis werd verhandeld. Het achterste gedeelte van het plein bood vanaf 1885 ruimte aan de veemarkt.
De korenbeurs verloor in het begin van de 20ste eeuw zijn betekenis en werd in 1923 gesloten. Ongeveer tien jaar later maakte het gebouw plaats voor een grote overdekte markthal en het café Terminus.
De markthal werd rond 1980 gesloopt. Op deze plaats verrees vervolgens een enorm wooncomplex rondom een nieuw pleintje, de Kartuizerhof. Ook meer richting de Waalkade werden grote appartementencomplexen uit de grond gestampt, zodat van de Nieuwe Markt als plein geen sprake meer was. Sinds 1982 heet alleen de oostzijde van het vroegere plein nog Nieuwe Markt. De westzijde van het vroegere plein, waar alle vooroorlogse bebouwing reeds was gesloopt, kreeg de naam Veemarkt. Café Terminus bleef nog tot begin jaren '80 staan. Na de sloop werd het overgebleven pleintje naar de Nijmeegse cineast Joris Ivens vernoemd.

NMarkt001.jpg

terug

Reactie 1:

JAM.Willems, 06-10-2017: Het gebouw van de Korenbeurs is gesloopt in 1938 en de veemarkthallen en Cafe Restaurant Terminus zijn gebouwd in 1938 en geopend in 1939.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.