Houtstraat

De oudste vermelding van de Houtstraat komt uit 1339, maar de straat werd waarschijnlijk al in de 13de eeuw aangelegd. De straat, die de loop van een natuurlijk dal in het glooiende landschap volgde, begon onderaan de Stikke Hezelstraat en liep met een flauwe bocht naar de kruising met de Broerstraat en Pauwelstraat. Langs de zuidkant van de weg lag mogelijk een deel van de allereerste omwalling van Nijmegen.
Tegen het eind van de 19de eeuw ontwikkelde de Houtstraat zich tot een van de belangrijkste winkelstraten in de stad. Als een vreemde eend in de bijt stond, midden in de straat, het Sint-Canisiusziekenhuis. Het statige hoofdgebouw uit 1884-1886 werd van de drukke straat gescheiden door een monumentaal hekwerk en een groot voorplein.
Bij het bombardement van 22 februari 1944 werd de Houtstraat geheel van de aardbodem weggevaagd. Na de oorlog werd de straat opgehoogd, verlegd, verbreed en in lengte gehalveerd. De kleinschaligheid en de gevarieerde bebouwing van voor de oorlog maakten plaats voor moderne bebouwing met strakke lijnen.

hout001.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: