Hezelstraten

In het westelijke gedeelte van de binnenstad liggen de Lange Hezelstraat en de Stikke Hezelstraat in elkaars verlengde. De naam 'Hezelstraat' is afgeleid van het feit dat de straat van oorsprong naar het dorp Hees leidde. De Lange Hezelstraat wordt wel de oudste winkelstraat van Nederland genoemd. Uit vondsten, die diep in de grond onder enkele panden zijn gedaan, blijkt namelijk dat hier al in de Romeinse tijd een weg liep. Pas vanaf omstreeks 1880, na de afbraak van de middeleeuwse stadsmuren, werd de Lange Hezelstraat een echte winkelstraat. De vele fraaie winkelpuien uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw vormen daar nog altijd een goede weerspiegeling van.
Geen enkele andere straat in Nijmegen toont nog zoveel van zijn historie als de Lange Hezelstraat. Er staan nog vele middeleeuwse panden, die overigens meestal schuilgaan achter 19de-eeuwse voorgevels.
De Stikke Hezelstraat verbindt de Lange Hezelstraat met de ongeveer 10 meter hoger gelegen Grote Markt. Het hoogteverschil wordt in slechts 135 meter overbrugd, waarmee de Stikke Hezelstraat een van de steilste straten in de stad is. Het voorgaande verklaart meteen de straatnaam: 'stik' is namelijk Nijmeegs voor 'steil'. Vˇˇrdat de straat in april 1910 zijn huidige naam kreeg, werd deze aangeduid als Boven- of Korte Hezelstraat.
Driekwart van de bebouwing aan de Stikke Hezelstraat ging tijdens en na het bombardement van 22 februari 1944 verloren. Door de grootschalige naoorlogse nieuwbouw in de straat, gerealiseerd in de jaren '50 (zuidzijde) en '70, is er weinig meer overgebleven van de vooroorlogse sfeer.

ahezel001.jpg ahezel002.jpg ahezel003.jpg ahezel004.jpg ahezel008.jpg
hezel005.jpg hezel006.jpg hezel007.jpg hezel009.jpg hezel010.jpg
hezel011.jpg hezel012.jpg hezel013.jpg hezel014.jpg hezel015.jpg
hezel016.jpg hezel017.jpg hezel018.jpg

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: